ΚΟΣΜΟΣ

Νιλς Μούιζνιεκς: «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τους νέους στο Διαδίκτυο»

nils-moyiznieks-yparchoyn-sovaroi-kindynoi-gia-toys-neoys-sto-diadiktyo-2020232

Τα οφέλη από την πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο πάνε χέρι-χέρι με τους κινδύνους που ελλοχεύουν, υπογράμμισε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς σε παρέμβαση του που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα.

Συνεχώς μεγεθυνόμενη πρόκληση χαρακτήρισε ο Μούιζνιεκς την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες σε παιδιά και εφήβους, όπως ευρύτερη πληροφόρηση και τη δυνατότητα να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες, αλλά τα οφέλη αυτά πάνε χέρι-χέρι με τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, τόνισε ο ίδιος.

Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι αυτός που σχετίζεται με την ιδιωτική ζωή των παιδιών και των νεαρών ατόμων, από την στιγμή που κοινοποιούν εκτενείς πληροφορίες και φωτογραφίες τους, οι οποίες παραμένουν στην δημοσιότητα ουσιαστικά για πάντα, σημείωσε ο Επίτροπος και διευκρίνισε πως:

– Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη ζωή τους, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από εκπαιδευτικά ιδρύματα ή από πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες.

– Η διατήρηση δεδομένων, σχετικά με τις δραστηριότητες παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο για εμπορικούς σκοπούς, εγείρει επίσης ανησυχίες, για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής ενώ, παιδιά και έφηβοι, κινδυνεύουν να έρχονται σε επαφή με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο, όπως οι σελίδες πορνογραφίας αλλά και οι σελίδες με ρατσιστικό και βίαιο περιεχόμενο, υποκίνησης για κατάχρηση ουσιών, προτροπής στην αυτοκτονία ή σε άλλες μορφές αυτοτραυματισμού.

Ο Επίτροπος επισήμανε ιδιαίτερα τον κίνδυνο που υπάρχει, για παιδιά και εφήβους, από άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ψεύτικη ταυτότητα και προφίλ, με σκοπό την παραπλάνηση τους, για σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευση.

Ασχολούμενος με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον, για παιδιά και εφήβους, στο διαδίκτυο, ο Επίτροπος Μούιζνιεκς, κρίνει σκόπιμο να κλειδώνονται και να χρησιμοποιούνται εργαλεία φιλτραρίσματος περιεχομένου, στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους, στο σπίτι ή στο σχολείο.

Αναφέρει δε ως παράδειγμα τον γερμανικό ιστότοπο "Netz für Kinder", μέσω της οποίας, παιδιά και έφηβοι, μπορούν με ασφάλεια να σερφάρουν, να μάθουν και να παίξουν.

Επικαλούμενος, τέλος, ο Επίτροπος τις απεριόριστες δυνατότητές που προσφέρει το διαδίκτυο, σε παιδιά και εφήβους, να μάθουν, να μοιραστούν πληροφορίες, να δημιουργήσουν και να κοινωνικοποιηθούν, θεωρεί αναγκαίο να δημιουργηθούν, όσον το δυνατόν περισσότεροι ιστότοποι για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.