ΚΟΣΜΟΣ

Σε πτώση η δημοτικότητα Ομπάμα

se-ptosi-i-dimotikotita-ompama-2020253

Η δημοτικότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε σαφή πτώση, καθώς μια πλειονότητα των Αμερικανών επικρίνει την πολιτική του στην οικονομία και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τη διαχείριση εκ μέρους του της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Το ποσοστό έγκρισης του ενοίκου του Λευκού Οίκου έπεσε στο 41% τον Απρίλιο από 46% που ήταν στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της χρονιάς, σύμφωνα με μια έρευνα των Ουάσινγκτον Ποστ – ABC News που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, το βράδυ. Δυσαρεστημένο μαζί του είναι το 52%, από 50% στην αρχή του 2014.

Μόνο 42% των ερωτηθέντων εγκρίνουν τη διαχείριση του Ομπάμα στην οικονομία και 37% τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσε το νέο νόμο για την υγεία, τη μεταρρύθμιση-φάρο του, που επονομάσθηκε "Obamacare" και είχε μια δύσκολη αρχή, αλλά τελικά βρήκε τελικά περισσότερους από επτά εκατομμύρια συνδρομητές, όπως ήλπιζε η κυβέρνηση Ομπάμα.

Μόλις 34% των ερωτηθέντων είναι εξάλλου ικανοποιημένοι από τη διαχείριση εκ μέρους του προέδρου της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρεται στη δημοσκόπηση.

Πρόκειται για αριθμούς συνολικά ανησυχητικούς για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή περιοδεία στην Ασία, καθώς και για τους Δημοκρατικούς συμμάχους του ενόψει των βουλευτικών εκλογών των μέσων της προεδρικής θητείας, που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο. Στις εκλογές αυτές πρόκειται να ανανεωθούν το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και το ένα τρίτο των 100 εδρών της Γερουσίας, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

Σύμφωνα με την "Ουάσινγκτον Ποστ", οι προηγούμενες εκλογές έχουν δείξει πως, όταν η δημοτικότητα ενός προέδρου είναι τόσο χαμηλή, το κόμμα του είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δεχθεί πλήγμα. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, το ζήτημα είναι αν θα καταφέρουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η συμμετοχή θα είναι το κλειδί, καθώς η αποχή τείνει να είναι αυξημένη στις εκλογές των μέσων της θητείας σε σχέση με τις προεδρικές. Η "Ποστ" επισημαίνει πως η εκλογική βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος -οι λευκοί και πιο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι- δηλώνουν περισσότερο βέβαιοι ότι θα πάνε στις κάλπες το Νοέμβριο απ' ό,τι οι νέοι και οι μειονότητες που ψηφίζουν εν γένει τους Δημοκρατικούς.

Η δημοσκόπηση της Ουάσινγκτον Ποστ και του ABC News πραγματοποιήθηκε από τις 24 ως τις 27 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων, με περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.