Αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις σε Δαμασκό και Χομς

Αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις σε Δαμασκό και Χομς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 51 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Συρία χθες ύστερα από βομβιστική επίθεση των αντικαθεστωτικών ανταρτών στις ελεγχόμενες από το καθεστώς του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, περιοχές της Χομς και της Δαμασκού. Οι αντάρτες τοποθέτησαν βόμβες σε αυτοκίνητα και έριξαν όλμους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία μέρα αφότου ο Ασαντ εξέφρασε την επιθυμία του να επανεκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα του προέδρου στις ερχόμενες εκλογές του Ιουνίου. Οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κατορθώσει να καταλάβουν πολλά από τα προπύργια των ανταρτών, αλλά την τελευταία εβδομάδα οι επιθέσεις με πυραύλους και όλμους στη Δαμασκό έχουν αυξηθεί. Στόχο των επιθέσεων των σουνιτών ως επί το πλείστον μουσουλμάνων ανταρτών αποτέλεσαν περιοχές όπου διαμένουν αλεβίτες και σιίτες μουσουλμάνοι.

Στην πόλη Χομς τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν, όταν δύο αυτοκίνητα φορτωμένα με εκρηκτικά εξερράγησαν κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο της συνοικίας Ζαχράα, στην οποία κατοικούν κυρίως αλεβίτες. Οι τοπικές Αρχές, ωστόσο, υπολογίζουν πως ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 42, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και παιδιά. Στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού, πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση σε εκπαιδευτικό κέντρο στην κυρίως σιιτική συνοικία Ζαγκούρ. Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, το κέντρο Μπαντρ ελ Ντιν Χουσαϊνί στεγάζει ένα θρησκευτικό και νομικό κολέγιο, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής σχολίασαν ότι στο ίδιο κτίριο υπάρχουν μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Το κρατικό πρακτορείο ανέφερε πως 14 άτομα σκοτώθηκαν και 86 τραυματίστηκαν. Το συριακό παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, υπολογίζει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 17.

Σε άλλες εξελίξεις, ο οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων, ο οποίος επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανακοίνωσε χθες ότι θα διεκπεραιώσει έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν αληθεύουν οι καταγγελίες για χρήση χημικών αερίων από την πλευρά του καθεστώτος Ασαντ. Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και ακτιβιστές έχουν καταγγείλει ότι οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση χλωρίου ενάντια στους αντικυβερνητικούς μαχητές. Ο οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων πρόσθεσε στη σχετική ανακοίνωσή του ότι η συριακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την πραγματοποίηση της επιχείρησης στην περιοχή και έχει υποσχεθεί να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια όταν η ομάδα θα εργάζεται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή