Πλάτων Κατσέρης, ο δικηγόρος του Σνόουντεν

Πλάτων Κατσέρης, ο δικηγόρος του Σνόουντεν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Eντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που αποκάλυψε πολλά απόρρητα έγγραφα, προσέλαβε τον γνωστό δικηγόρο της Ουάσιγκτον, Πλάτωνα Κατσέρης, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να συνάψει συμφωνία με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, έτσι ώστε να του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να περιοριστεί ο χρόνος της φυλάκισής του. Ο κ. Κατσέρης έχει εκπροσωπήσει κατηγορούμενους σε πολύκροτες δίκες για κατασκοπεία όπως τους Ολντριτς Εϊμς και Ρόμπερτ Χάνσεν. Ενα χρόνο μετά την εμπλοκή του κ. Κατσέρης δεν πιθανολογείται μια συμφωνία, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Εναντίον του Σνόουντεν έχουν απαγγελθεί διώξεις για πολλαπλές παραβιάσεις του νόμου Περί Κατασκοπείας και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη τριάντα ετών. Ο ίδιος ο δικηγόρος αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, αλλά σύμφωνα με τον Μπεν Ουίζνερ, νομικό της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών και νομικό εκπρόσωπο του Σνόουντεν, ο πελάτης του επιθυμεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ. «Πάντα ήταν και είναι με το μέρος των ΗΠΑ και θα συνεργαζόταν, με εκπληκτικό τρόπο, υπό τις σωστές συνθήκες. Ομως δεν πιστεύει ότι η πινακίδα του “κακούργου” είναι η σωστή επιλογή λέξης για κάποιον που με τη συνειδητή του πράξη ενίσχυσε την επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών και οδηγεί σε ιστορικές μεταρρυθμίσεις». Αλλά και οι εισαγγελείς δεν έχουν δείξει να «αναγνωρίζουν» στον Σνόουντεν ότι πυροδότησε τη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρκ Ραϊμόντι, είχε δηλώσει ότι ο Σνόουντεν «κατηγορείται για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προκάλεσε σοβαρή ζημία στην εθνική ασφάλεια». Πάντως, κατά πόσον θα καταστεί εφικτή η σύναψη μιας συμφωνίας, τελικά εξαρτάται από τις πληροφορίες που θα μπορέσει να δώσει ο Σνόουντεν ως αντάλλαγμα. Θα μπορούσε π.χ. να επιστρέψει έγγραφα τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί -κάτι που αρνείται ότι έχει- ή να βοηθήσει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας απαριθμώντας ποια ακριβώς απόρρητα έγγραφα αφαίρεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή