Το μήνυμα Ομπάμα – Μέρκελ στη Μόσχα

Το μήνυμα Ομπάμα – Μέρκελ στη Μόσχα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονταν και χθες το απόγευμα οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού με στόχο την ανακατάληψη πόλεων στα ανατολικά της χώρας, που έχουν περάσει στον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών, λίγες ώρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων στην Οδησσό από τον εμπρησμό του κτιρίου των συνδικάτων της πόλης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε το Κίεβο και τους Δυτικούς υποστηρικτές του ως υπεύθυνους για τα γεγονότα στην Οδησσό, χαρακτηρίζοντας παράλογη τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα. Την ίδια ώρα, οι φιλορωσικές Αρχές του πολιορκημένου από τον ουκρανικό στρατό Σλαβιάνσκ απελευθέρωναν τους δώδεκα Ευρωπαίους και Ουκρανούς στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ, τους οποίους κρατούσαν εδώ και μία εβδομάδα.

Στην Οδησσό, τη νύχτα της Παρασκευής, πλήθος περικύκλωσε το κατειλημμένο από φιλορώσους διαδηλωτές κτίριο των συνδικάτων. Από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι εκατέρωθεν ρίψεις βομβών μολότοφ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ρωσόφωνοι οπαδοί της αυτονομίας της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας υπογράμμισαν, μετά τη συνάντησή τους της Παρασκευής, ο πρόεδρος Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ, σε περίπτωση που η Μόσχα παρεμποδίσει τη διενέργεια των εκλογών της 25ης Μαΐου. Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew αποδεικνύει ότι η εφεκτική στάση του κ. Ομπάμα είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες των ψηφοφόρων του, καθώς 62% των Αμερικανών αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφερε τον Αμερικανό ομόλογό της σε θέση άμυνας, μνημονεύοντας το ζήτημα των παρακολουθήσεων της γερμανικής ηγεσίας από την αμερικανική NSA, το οποίο χαρακτήρισε «ακόμη ανοικτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή