Διαπραγματεύσεις στη Χομς-24 νεκροί σε επιθέσεις σε Δαμασκό και Χαλέπι

Διαπραγματεύσεις στη Χομς-24 νεκροί σε επιθέσεις σε Δαμασκό και Χαλέπι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική τους φάση φέρονται ότι εισήλθαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των ανταρτών από τη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ενώ ο στρατός προέλασε στις επαρχίες της Δαμασκού και του Χαλεπιού.

Εξάλλου τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και περίπου 40 τραυματίστηκαν από επιθέσεις με όλμους, επιδρομές με τη χρήση βαρελιών γεμάτων εκρηκτικά και μια βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Χαλέπι και στη Δαμασκό, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA και έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς, στην κεντρική Συρία, ο Ταλάλ αλ Μπαράζι, και εκπρόσωποι των ανταρτών είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ χθες με σκοπό να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των ανταρτών από τους τελευταίους τομείς της παλιάς πόλης που ελέγχουν στη Χομς τηρείται και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Οι συνομιλίες «έχουν προχωρήσει πολύ (. . .) πλησιάζουμε στην κατάληξή τους», είπε ο Μπαράζι.

Ο Αμπού Χάρετ, ο ένας από τους διαπραγματευτές των ανταρτών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συνομιλίες εισήλθαν σε ένα «νέο στάδιο έπειτα από συνομιλίες με το Ισλαμικό Μέτωπο, ειδικά την (οργάνωση) Λίουα αλ Ταουχίντ».

Εν μέρει η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση «Ιρανών στρατιωτικών που βρίσκονται στα χέρια της Λίουα αλ Ταουχίντ στο Χαλέπι», είπε ο εκπρόσωπος των ανταρτών. Κατά τον ίδιο, στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν «ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, καθώς και αξιωματούχοι αρμόδιοι για θέματα ασφαλείας από την πρεσβεία της Ρωσίας».

Στο μεταξύ στο Χαλέπι, ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του τον δρόμο που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη και προέλασε προς τα βορειοανατολικά, όπου βρίσκεται η κεντρική φυλακή της πόλης που πολιορκούν αντάρτες εδώ και μήνες, σύμφωνα με πηγές των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας. Επίσης στο Χαλέπι, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 άλλοι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με όλμους στα ξενοδοχεία Σάλουμ και Πλάνετ, στη συνοικία Αζιζία, που ελέγχεται από το καθεστώς, όπως μετέδωσε το SANA.

Ακόμη, 22 πολίτες, κυρίως φοιτητές, τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της οικονομικής σχολής. Επιπλέον, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιδρομές της συριακής πολεμικής αεροπορίας με βαρέλια με εκρηκτικά.

Στην πρωτεύουσα Δαμασκό, επίθεση με όλμους στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις, ενώ μια επίθεση με παγιδευμένο όχημα στοίχισε τη ζωή σε τρεις στρατιώτες.

Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, παρά την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που απηύθυνε ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, οι μάχες συνέχιζαν να μαίνονται ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες ισλαμιστών: 60.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Ντέιρ αλ Ζορ για να σωθούν τις τελευταίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κάτοικοι των πόλεων Μπουσάιρα (35.000 άνθρωποι), Αμπρίχα (12.000) και αλ Ζιρ (15.000) εκτοπίστηκαν από τις μάχες», ανέφερε η ΜΚΟ αυτή.

Πάνω από 60.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες τις εστίες τους σε πόλεις της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, η οποία έχει γίνει θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα σε αντίπαλες ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι μάχες ανάμεσα στο Μέτωπο αλ Νούσρα, τον συριακό βραχίονα του δικτύου της αλ Κάιντα, και τους ισλαμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κλιμακώθηκαν σήμερα, παρά την έκκληση του επικεφαλής της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή