Η Ιταλία εκποιεί τη μικρή «αντι-Βενετία»

Η Ιταλία εκποιεί τη μικρή «αντι-Βενετία»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι απέχει από τη Γαληνοτάτη λίγα μόνον λεπτά, το νησί Ποβέλια θα μπορούσε να θεωρηθεί η «αντι-Βενετία» καθώς δεν έχει τουριστικά καταστήματα, γόνδολες ή κόσμο. Αυτό που βλέπει κανείς καθώς πλησιάζει είναι το παλιό καμπαναριό που ξεπηδά μέσα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια με τους απεριποίητους κήπους. Η Ποβέλια θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα ξεχασμένο κομμάτι της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας, αν, βέβαια, δεν δημοπρατείτο στο Διαδίκτυο.

Το μικρό νησί σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο δύο προβλημάτων της Ιταλίας. Το ένα είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, που έκανε την κυβέρνηση να το συμπεριλάβει στους πόρους προς αξιοποίηση. Το άλλο είναι η ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία της πόλης, που κάνει τον βίο των ντόπιων πραγματικά αβίωτο. Ετσι η διαδικτυακή εκποίησή του βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων.

Μια ομάδα πολιτών της Βενετίας προτείνει να μεταβληθεί η Ποβέλια σε καταφύγιο όλων όσων δεν αντέχουν άλλο την τουριστική άνθηση της Γαληνοτάτης. Θέλουν να τη μετατρέψουν σε μια νησίδα ηρεμίας, όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να απολαμβάνει τους κήπους, να μάθει ιστιοπλοΐα ή απλώς να κάνει πικνίκ.

«Τι είδους Βενετία έχουμε κατά νου για τον 21ο αιώνα;» διερωτάται ο Λορέντζο Πεζόλα, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας «Ποβέλια για όλους».

«Θα πρέπει να βρούμε κάποιου είδους ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να τη δουν για πρώτη φορά και σε αυτούς που δεν θέλουν να τη δουν για τελευταία», λέει επιγραμματικά.

Τη δημοπρασία διαχειρίζεται το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά η διαδικασία είναι πολύπλοκη και η Ιταλία δεν κινήθηκε με ταχύτητα να εκποιήσει τους πολιτισμικούς της θησαυρούς. Στην περίπτωση του νησιού η κυβέρνηση, με τη δημοπρασία, ενοικιάζει για 99 χρόνια την Ποβέλια αλλά διατηρεί την ιδιοκτησία.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκτές δύο προσφορές: μία ανωνύμως από επιχειρηματικό κολοσσό, ενώ η δεύτερη από δωρεές που συγκέντρωσε ο σύλλογος «Φίλοι της Ποβέλια». Ο σύλλογος προσέφερε 160.000 ευρώ, ενώ η προσφορά του επενδυτή ανέρχεται σε 513.000 ευρώ.

Η Βενετία επιβιώνει χάρη στον τουρισμό της. Πριν από πέντε χρόνια, όταν ο πληθυσμός στο κέντρο της πόλης ήταν λιγότεροι από 60.000, οι τοπικοί ακτιβιστές διοργάνωσαν την «κηδεία της». Σήμερα, ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν στη Βενετία ξεπερνά τα 20.000.000 ετησίως. Τα κρουαζιερόπλοια μεταφέρουν χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά με τις τεράστιες βάρκες τους που μπλοκάρουν τα κανάλια της πόλης. Οταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημοπρατήσει την Ποβέλια, οι πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνουν δωρεές για να διασώσουν το μελαγχολικό νησί.

Ο Πεζόλα επισημαίνει πως η εισροή των δωρεών συνεχίζεται, αλλά είναι αμφίβολο αν οι κάτοικοι θα υπερκεράσουν την προσφορά του επενδυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή