ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οικειοθελής η παραίτηση Μπερλουσκόνι το 2011

italia-oikeiothelis-i-paraitisi-mperloyskoni-to-2011-2023442

«Η παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία, το 2011, ήταν μια οικειοθελής και ελεύθερη ενέργεια», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας.

«Η παραίτηση αυτή υπεβλήθη την 12η Νοεμβρίου 2011 και είχε προαναγγελθεί την 8η Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Και στις δυο περιπτώσεις συνδέθηκε μόνον με ιταλικές πολιτικές και κοινοβουλευτικές εξελίξεις», τονίζεται στην ανακοίνωση, που αποτελεί μια έμμεση απάντηση σε όσα αναφέρονται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τίμοθι Γκάιτνερ περί ευρωπαϊκού «σχεδίου» για την απομάκρυνση του Μπερλουσκόνι από την εξουσία.

Η ιταλική προεδρία αναφέρει επίσης ότι ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν πήρε μέρος στις ευρωπαϊκές και διεθνείς συναντήσεις στις οποίες αναφέρεται ο Γκάιτνερ και κατά συνέπεια «δεν μπορεί να πάρει θέση επί του θέματος».

Ο Γκάιτνερ έγραψε σε ένα βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε ότι «υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι ιθύνοντες πρότειναν στην αμερικανική κυβέρνηση να συνεργαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα οδηγούσε τον εξαναγκασμό του Μπερλουσκόνι σε παραίτηση».

Η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας καταλήγει: «ο πρόεδρος δεν ενημερώθηκε ποτέ σχετικά για πιέσεις και παρεμβάσεις καταναγκαστικού χαρακτήρα σε βάρος του τότε πρωθυπουργού».