ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στην κηδεία του διαδηλωτή Ουγκούρ Κουρτ

toyrkia-pano-apo-10-000-anthropoi-stin-kideia-toy-diadiloti-oygkoyr-koyrt-2025355

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λαϊκή συνοικία Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολης για να συμμετάσχουν στην κηδεία του διαδηλωτή που σκοτώθηκε την Πέμπτη από την αστυνομία.

"Είχε έρθει χθες για την κηδεία κάποιου άλλου και σήμερα θάβουμε τον ίδιο", είπε ένας από τους συγκεντρωμένους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Οκμεϊντάνι. Το πρώτο θύμα, ο 30χρονος Ουγκούρ Κουρτ, δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι ενώ παρακολουθούσε την κηδεία ενός συγγενή του.

Για να διαλύσουν ένα πλήθος που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης οι αστυνομικοί αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα και κατόπιν εναντίον των συγκεντρωμένων, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ο Κουρτ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε λίγο αργότερα.

Η ανακοίνωσή του θανάτου του 30χρονου πυροδότησε νέες κινητοποιήσεις και ολονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Κωνσταντινούπολη.

"Κράτος-δολοφόνος" και "Θα δώσετε λόγο" φώναζε το πλήθος λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή στη μνήμη του Κουρτ.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του θανάτου του Ουγκούρ Κουρτ και να εντοπιστεί ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε. Για το λόγο αυτό έχουν κατασχεθεί 20 υπηρεσιακά περίστροφα που θα υποβληθούν σε βαλλιστική εξέταση.

Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα τραυματίστηκαν δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν αστυνομικοί. Από τους άλλους δύο ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα σήμερα αναφέρθηκαν και νέες, σποραδικές συγκρούσεις στο Οκμεϊντάνι.