Δεύτερη σύζυγος φυλακισμένου δήμαρχος στη Βενεζουέλα

Δεύτερη σύζυγος φυλακισμένου δήμαρχος στη Βενεζουέλα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Αποφασιστικές εκλογικές νίκες κατήγαγαν χθες οι σύζυγοι δύο δημάρχων της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αντικαθιστώντας στα ψηφοδέλτια τους κρατούμενους συζύγους τους.

Παρότι οι επιτυχίες αυτές ήταν αναμενόμενες, καθώς σημειώθηκαν σε πόλεις- προπύργια της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, προσέφεραν ώθηση στο κίνημα της αντιπολίτευσης.

Η Πατρίσια Σεμπάλος, σύζυγος του δημάρχου του Σαν Κριστομπάλ, Ντανιέλ Σεμπάλος, εξασφάλισε τον δήμο με ποσοστό 74% των ψήφων. Ο Ντανιέλ Σεμπάλος καταδικάσθηκε τον Μάρτιο σε δώδεκα μήνες φυλάκιση, για την άρνησή του να διαλύσει τα οδοφράγματα των διαδηλωτών στους δρόμους της πόλης του, τον Φεβρουάριο.

Η πόλη του Σαν Κριστομπάλ, στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία, υπήρξε το λίκνο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ξέσπασαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι διαδηλώσεις, που εξαπλώθηκαν ταχύτατα σε όλες τις πόλεις της χώρας, προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων, απειλώντας την επιβίωση της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο.

Η Ρόζα Σκαράνο, ο σύζυγος της οποίας -Βισένσιο Σκαράνο- παύθηκε από τη δημαρχία του Σαν Ντιέγκο στην κεντρική Βενεζουέλα και καταδικάσθηκε σε δέκα μήνες φυλάκιση, επικράτησε στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές με ποσοστό 88% των ψήφων.

Και οι δύο γυναίκες υποστηρίζονταν από το κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), τον συνασπισμό κομμάτων που αντιπολιτεύεται τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Οι Σοσιαλιστές συνεχίζουν, όμως, να ελέγχουν ποσοστό 70% των 335 δήμων της Βενεζουέλας.

Διαισθανόμενος ότι το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει κοπάσει, ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε χθες ότι θα αναγνωρίσει τις δύο νέες δημάρχους, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι δεν θα ανεχθεί νέες ταραχές. «Αν τρελαθούν και αρχίσουν πάλι να καίνε τον δήμο, οι Αρχές θα αναλάβουν δράση και θα προκηρύσσονται εκλογές κάθε τρεις μήνες, έως ότου επικρατήσει ειρήνη», είπε ο 51χρονος πρόεδρος, που υπήρξε οδηγός αστικού λεωφορείου και συνδικαλιστής.

Ο Μαδούρο έχει καταγγείλει την Ουάσιγκτον ως ηθικό αυτουργό και υποκινητή των διαδηλώσεων, που αποτελούν -σύμφωνα με τον πρόεδρο- απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Η αντιπολίτευση αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες του Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι το κύμα διαμαρτυρίας έχει ως κίνητρό του τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα, τις ελλείψεις βασικών αγαθών και το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη Λατινική Αμερική.

Κατά την κορύφωση του αντικυβερνητικού κινήματος, στα μέσα Μαρτίου, μασκοφόροι διαδηλωτές συγκρούονταν σε καθημερινή βάση με την αστυνομία. Παρά τις εκκλήσεις σκληροπυρηνικών διαδηλωτών για συνέχιση των κινητοποιήσεων, η μετριοπαθής κοινοβουλευτική ηγεσία της αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η καλύτερη στρατηγική είναι η προώθηση πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος το 2016, με στόχο τη συνταγματική ανατροπή του Μαδούρο.

Ο Νικολάς Μαδούρο εξασφάλισε εξαετή θητεία, χάρη στην περσινή του εκλογική νίκη. Η αντιπολίτευση θα χρειασθεί να συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια υπογραφές, για να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα με αίτημα την παύση του προέδρου.

Στο μεταξύ, κρίσιμη ψηφοφορία διεξάγεται αύριο στο αμερικανικό Κογκρέσο, γύρω από νομοσχέδιο που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση Ομπάμα στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων εις βάρος στελεχών της κυβέρνησης Μαδούρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή