«Η Μέρκελ είναι χαζή», «Η Μέρκελ είναι χοντρή»

«Η Μέρκελ είναι χαζή», «Η Μέρκελ είναι χοντρή»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η κατάργηση του εκλογικού ορίου του 3% στη Γερμανία φέρνει στην Ευρωβουλή μια σειρά από ανορθόδοξους βουλευτές: εκτός από τον εκπρόσωπο του νεοναζιστικού NPD, μία έδρα καταλαμβάνουν στο νέο σώμα του Ευρωκοινοβουλίου οι Πειρατές και το Κόμμα της Δημοκρατικής Οικολογίας.

Με μόλις 184.525 ψήφους, δηλαδή το 0,6% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, μετακομίζει επίσης στις Βρυξέλλες ο 49χρονος Μάρτιν Ζόνεμπορν, πρώην αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας Titanic. Ο Ζόνεμπορν συμμετέχει στο «Χόιτε Σόου», μια δημοφιλή εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF που σατιρίζει κάθε εβδομάδα την επικαιρότητα. Ιδρυσε το Die PARTEI πριν από δέκα χρόνια και το ακρωνύμιο σημαίνει «κόμμα για την εργασία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ζώων και τη λαϊκή πρωτοβουλία», παρόλο που είναι σαφές ότι δεν υπερασπίζεται καμιά απ’ αυτές τις αξίες. Το Die PARTEI βάσισε την εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές σε τρία απλά συνθήματα: «Η Μέρκελ είναι χαζή», «Η Μέρκελ είναι χοντρή» και «Οχι στην Ευρώπη, Ναι στην Ευρώπη». Στις θέσεις του κόμματος περιλαμβάνονται εξαγγελίες όπως η θέσπιση ποσόστωσης για τεμπέληδες, η κατασκευή τείχους γύρω από την Ελβετία, η καθιέρωση μέγιστου εισοδήματος στο ένα εκατομμύριο ευρώ, η αποπομπή της Μέρκελ -στα πρότυπα της εκδίωξης Μουμπάρακ- στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου και η παραπομπή της σε δίκη μέσα σε κλουβί.

«Καθώς υπάρχουν αρκετοί τρελοί που στρατεύονται υπέρ της Ευρώπης και άλλοι τόσοι παράφρονες που είναι εναντίον, αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κενό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στον ιστότοπό του. Ο Μάρτιν Ζόνεμπορν δεν σκοπεύει πάντως να παραμείνει στους διαδρόμους των Βρυξελλών ή του Στρασβούργου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες το πρωί μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Υποσχέθηκε να περάσει τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της θητείας του «προετοιμάζοντας εντατικά την παραίτησή του» υπέρ ενός άλλου υποψηφίου του Die PARTEI. «Θα προσπαθούμε να παραιτούμαστε κάθε μήνα, ώστε να διοχετεύσουμε εξήντα από τα μέλη μας (ένα τον μήνα για τα πέντε χρόνια της θητείας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και να αμείβονται έτσι γενναιόδωρα καθένα με τη σειρά του από τις Βρυξέλλες, διευκρίνισε. «Θα βουτήξουμε από τις τσέπες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σαν μια χυδαία χώρα της Νότιας Ευρώπης», συνέχισε, σύμφωνα με το DPA. Ο Ζόνεμπορν είναι πάντως πεπεισμένος ότι δεν θα βρεθεί απομονωμένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Δεν πιστεύω πως θα είμαστε οι πιο τρελοί απ’ όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή