Δίχως σασπένς χθες οι εκλογές στην Αίγυπτο

Δίχως σασπένς χθες οι εκλογές στην Αίγυπτο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι Αιγύπτιοι προκειμένου να εγκαταστήσουν τον πρώην αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην προεδρία της χώρας, με τους υποστηρικτές του να διασκεδάζουν τις ανησυχίες για περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών και να τον εμφανίζουν ως τον ισχυρό άνδρα, που χρειάζεται η Αίγυπτος.

Τρία χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ, η χθεσινή ψήφος αναμένεται να αποκαταστήσει στην εξουσία το σχήμα της αυταρχικής διακυβέρνησης από στρατιωτικούς. Είχε προηγηθεί η ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τον ίδιο τον Αλ Σίσι.

Οι ψηφοφόροι περίμεναν στην ουρά έξω από τα εκλογικά κέντρα, τα οποία φρουρούσαν ένοπλοι στρατιώτες με μάσκες. Ο Σίσι αντιμετωπίζει μόνο έναν αντίπαλο στη διήμερη διαδικασία, που ξεκίνησε χθες: τον αριστερό πολιτικό, Χαμντίν Σαμπαχί.

«Βλέπουμε τον Σίσι σαν αληθινό άνδρα. Η Αίγυπτος έχει ανάγκη από έναν ισχυρό ηγέτη» σχολίασε ο 64χρονος Σαμπέρ Χαμπίμπ, ο οποίος περίμενε να ψηφίσει στο Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου. «Θέλουμε η χώρα να προχωρήσει και ο λαός να έχει ψωμί», συμπλήρωσε. Ο Αλ Σίσι θεωρείται ο de facto ηγέτης μετά την ανατροπή του Μόρσι και τις μαζικές διαδηλώσεις. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει είναι πολλές: από την οικονομική κρίση μέχρι τη βία των ισλαμιστών, η οποία αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Για τους ισλαμιστές πολίτες της χώρας είναι ο εγκέφαλος του αιματηρού πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες οπαδούς του Μόρσι και οδήγησε χιλιάδες ακόμη στη φυλακή. Ακόμη και αντιφρονούντες-υπέρμαχοι του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, που είχαν ηγηθεί της εξέγερσης του 2011 κατά του Μουμπάρακ, φυλακίστηκαν. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας δολοφονήθηκαν σε μία βίαιη εκστρατεία που εξαπέλυσαν ακραίοι ισλαμιστές μετά τον περασμένο Ιούλιο. Η περσινή χρονιά ήταν μία από τις αιματηρότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Η Αδελφότητα και οι σύμμαχοί της, που αποκήρυξαν τις εκλογές για την προεδρία του αίματος, ζήτησαν μποϊκοτάζ της διαδικασίας και δήλωσαν χθες ότι η έκκλησή τους τηρήθηκε. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι η συμμετοχή στην αναμέτρηση ήταν υψηλή. Η κυβέρνηση λέει ότι η Αδελφότητα είναι τρομοκρατική οργάνωση, που στράφηκε στη βία, μία κατηγορία που αρνούνται οι μουσουλμάνοι. Εντεκα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή