Νέο δόγμα για τις διεθνείς υποθέσεις από τον Ομπάμα

Νέο δόγμα για τις διεθνείς υποθέσεις από τον Ομπάμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να διαφυλάξουν τον ηγετικό ρόλο τους στις διεθνείς υποθέσεις, χωρίς όμως την εύκολη προσφυγή στη στρατιωτική βία που τους στοίχισε ακριβά επί εποχής Μπους. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εφ’ όλης της ύλης ομιλίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, την οποία εκφώνησε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ετήσια τελετή αποφοίτησης των νέων ανθυπολοχαγών στη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ.

«Η Αμερική οφείλει πάντα να ηγείται στην παγκόσμια σκηνή. Αν δεν το κάνει, δεν θα υπάρξει κανείς άλλος να το κάνει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να είναι η μόνη ή έστω η κυριότερη συνιστώσα της δράσης μας ανά πάσα στιγμή. Το γεγονός ότι διαθέτουμε το καλύτερο σφυρί δεν σημαίνει ότι κάθε πρόβλημα είναι ένα καρφί».

Η από καιρό αναμενόμενη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε μια δυναμική υπεράσπιση της εξωτερικής του πολιτικής, τόσο απέναντι σε εκείνους που του καταλογίζουν υπερβολική μετριοπάθεια, σε βάρος του κύρους των ΗΠΑ, όσο και απέναντι σε εκείνους που υιοθετούν μια γραμμή απομονωτισμού.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε παρουσιάσει σχέδιο για την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι το 2016, ενώ μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν μείνει στη χώρα μόνο 9.800 Αμερικανοί. Στη χθεσινή του ομιλία, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η διεθνής τρομοκρατία παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα απτή απειλή για την αμερικανική ασφάλεια, προσθέτοντας ότι ο εχθρός δεν εντοπίζεται κυρίως σε κάποια κεντρική ηγεσία της Αλ Κάιντα, αλλά «σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο οργανώσεων που συνδέονται με αυτήν και συχνά έχουν εσωτερικές δυνάμεις σε διάφορες χώρες». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροπλάνα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, με ποσό της τάξης των πέντε δισ. δολαρίων.

Αφού υπερασπίστηκε την επιλογή του να μη στείλει αμερικανικά στρατεύματα «σε έναν ολοένα και περισσότερο εθνοτικό πόλεμο» στη Συρία, ο Μπαράκ Ομπάμα ανήγγειλε μεγαλύτερη βοήθεια της Ουάσιγκτον στις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης «που προσφέρουν την καλύτερη εναλλακτική λύση». Σημαντικό βάρος έδωσε στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους συμμάχους των ΗΠΑ που εμπλέκονται σε εδαφικές διενέξεις με την Κίνα. Τέλος, υποστήριξε ότι η πολιτική του Λευκού Οίκου στο ουκρανικό πρόβλημα «βοήθησε στην απομόνωση της Ρωσίας», σε πείσμα των επικρίσεων που δέχθηκε για χαλαρή στάση έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προβλέψιμα, η ομιλία Ομπάμα δεν έπεισε την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών. «Υπάρχει μεγάλη αναποφασιστικότητα από την πλευρά του προέδρου. Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να ασκούμε καθήκοντα παγκόσμιου χωροφύλακα, αλλά το κενό ηγεσίας είναι που δημιουργεί τα μεγάλα προβλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή