ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο για παροχή βοήθειας στη Συρία

OHE: Η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο για παροχή βοήθειας στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αντιταχθεί στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει τη διασυνοριακή παροχή βοήθειας στη Συρία, φοβούμενη ότι για να παραδίδεται η βοήθεια θα αναπτυχθούν στρατιωτικά μέσα.

Τρία κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αυστραλία, το Λουξεμβούργο και η Ιορδανία, έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο απόφασης το οποίο, όπως αναφέρουν διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη, προβλέπει να επιτρέπεται η διασυνοριακή παροχή βοήθειας στη Συρία σε τέσσερα σημεία, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διπλωμάτες έχουν αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να το καθιστά νομικά δεσμευτικό και εφαρμοστέο είτε με στρατιωτική δράση ή μέσω άλλων μέτρων εξαναγκασμού, όπως η επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

«Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο, διότι ξέρουμε τι σχεδιάζουν όσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις» είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημειώνοντας ότι η όποια απόφαση σχετικά με τη βοήθεια θα πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο, επισήμανε ο Λαβρόφ, «προβλέπει τη συνεργασία με τη χώρα υποδοχής». Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί στην έγκριση της αποστολής επισιτιστικής βοήθειας, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης ‘Άσαντ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ακόμη πως η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει σχετική με τη χορήγηση βοήθειας αλλά «τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να τροφοδοτούνται τα πάθη και να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη υπέρ μιας ξένης επέμβασης στη συριακή κρίση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις δυτικές χώρες και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου ότι αναζητούν προσχήματα για να υπάρξει μια στρατιωτική επέμβαση ή επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Άσαντ.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να εξελιχτεί σε μια πιθανή νέα αναμέτρηση μεταξύ της Μόσχας και της των δυτικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη ασκήσει βέτο σε διάφορες ψηφοφορίες επί δυτικών σχεδίων απόφασης για την κρίση της Συρίας.