OHE: Η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο για παροχή βοήθειας στη Συρία

OHE: Η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο για παροχή βοήθειας στη Συρία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αντιταχθεί στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει τη διασυνοριακή παροχή βοήθειας στη Συρία, φοβούμενη ότι για να παραδίδεται η βοήθεια θα αναπτυχθούν στρατιωτικά μέσα.

Τρία κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αυστραλία, το Λουξεμβούργο και η Ιορδανία, έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο απόφασης το οποίο, όπως αναφέρουν διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη, προβλέπει να επιτρέπεται η διασυνοριακή παροχή βοήθειας στη Συρία σε τέσσερα σημεία, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διπλωμάτες έχουν αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να το καθιστά νομικά δεσμευτικό και εφαρμοστέο είτε με στρατιωτική δράση ή μέσω άλλων μέτρων εξαναγκασμού, όπως η επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

«Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο, διότι ξέρουμε τι σχεδιάζουν όσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις» είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημειώνοντας ότι η όποια απόφαση σχετικά με τη βοήθεια θα πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο, επισήμανε ο Λαβρόφ, «προβλέπει τη συνεργασία με τη χώρα υποδοχής». Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί στην έγκριση της αποστολής επισιτιστικής βοήθειας, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης ‘Άσαντ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ακόμη πως η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει σχετική με τη χορήγηση βοήθειας αλλά «τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να τροφοδοτούνται τα πάθη και να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη υπέρ μιας ξένης επέμβασης στη συριακή κρίση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις δυτικές χώρες και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου ότι αναζητούν προσχήματα για να υπάρξει μια στρατιωτική επέμβαση ή επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Άσαντ.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να εξελιχτεί σε μια πιθανή νέα αναμέτρηση μεταξύ της Μόσχας και της των δυτικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη ασκήσει βέτο σε διάφορες ψηφοφορίες επί δυτικών σχεδίων απόφασης για την κρίση της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή