Ετοιμάζεται για την προεδρία ο Ερντογάν

Ετοιμάζεται για την προεδρία ο Ερντογάν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου σε μια Τουρκία που διχάζεται όλο και περισσότερο από τον αδιάλλακτο λόγο του και τη συστηματική καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Επισήμως, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Ωστόσο, πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο ισχυρός άνδρας της χώρας αναμένεται να αποκαλύψει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα γίνει στις 10 Αυγούστου και ο δεύτερος, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο, στις 24. Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές στη χώρα στις οποίες ο πρόεδρος θα εκλεγεί με άμεση ψηφοφορία. Προχθές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς, δεν άφησε κανένα μυστήριο να πλανάται όσον αφορά τον υποψήφιο που θα κατεβεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Γνωρίζετε ποιος είναι, μην με κάνετε να το πω», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του στην πρωθυπουργία, στην οποία βρίσκεται από το 2003, έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ αυτών, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και Μπεσίρ Αταλάι ή ακόμη και ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν. Ο νυν πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ένας μετριοπαθής πολιτικός ο οποίος έχει πάρει τις αποστάσεις του από τον Ερντογάν, λέγεται πως είπε ότι δεν θα ήταν πολύ υπέρ του να διαδεχθεί τον πολιτικό συνταξιδιώτη του. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, όπως και λόγω πεποιθήσεων, ο Ερντογάν έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν σκοπεύει, όπως ο Γκιουλ, να περιοριστεί σε έναν εθιμοτυπικό ρόλο, αλλά ότι θα συνεχίσει να κυβερνάει τη χώρα.

Στο μεταξύ, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους προχωρούν κανονικά και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιθανότητες του Ερντογάν να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα. Ο ίδιος ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε την Κυριακή σε Κούρδους βουλευτές που τον επισκέφθηκαν στη φυλακή ότι «η διαδικασία έχει περάσει σε ένα νέο επίπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή