Η Μέρκελ θέλει τη Βρετανία στην Ε.Ε.

Η Μέρκελ θέλει τη Βρετανία στην Ε.Ε.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε χθες τη σημασία της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επικρίνοντας ως «ανεύθυνους» όσους θεωρούν αδιάφορο αν η Βρετανία θα μείνει ή θα φύγει. Οι δηλώσεις αυτές συνάδουν με τις πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς, σύμφωνα με τις οποίες η Μέρκελ ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να προτείνει ως υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι αποδεκτή και από τη Βρετανία.

Οι διεργασίες εξακολουθούν, παρότι δημοσίως η Γερμανίδα καγκελάριος εκφράζει τη στήριξή της στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Λόγω της δύσκολης περιόδου που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, εν μέσω κρίσης νομιμοποίησης και οικονομικής κρίσης, η επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί της Κομισιόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον είχε δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος με τις προτάσεις για διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ισχυριζόμενος ότι ο διορισμός αυτός μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνησή του και να οξύνει τον ευρωσκεπτικισμό, οδηγώντας σε επίσπευση του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., που έχει προγραμματισθεί για το 2017.

Κατά τη χθεσινή ομιλία της, η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις του Κάμερον. «Δεν συμμερίζομαι αυτές τις αναστολές, αλλά πρέπει να πω με την ίδια σαφήνεια ότι θεωρώ βαθύτατα ανεύθυνο, στην πραγματικότητα απαράδεκτο, το να λένε κάποιοι, σαν να μην τρέχει τίποτα, ότι δεν πειράζει αν συμφωνεί ή όχι η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.» είπε.

Παράδειγμα των δηλώσεων στις οποίες αναφερόταν η Μέρκελ είναι η προτροπή του 83χρονου πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ, προς τη Βρετανία να πάρει την άγουσα. «Η διαφωνία ανάμεσα σ’ εσάς, τη Βρετανία και σ’ εμάς, την ηπειρωτική Ευρώπη, κακοφορμίζει» έγραψε ο Ροκάρ στην εφημερίδα «Μοντ». «Η Ευρώπη πεθαίνει εξαιτίας αυτού». Η αναφορά του Ροκάρ παραπέμπει σ’ ένα ιδεατό παρελθόν, κατά το οποίο το μόνο εμπόδιο στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν οι βρετανικές επιφυλάξεις, και όχι, όπως σήμερα, η εκπεφρασμένη βούληση εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Ο τόνος της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν εντελώς διαφορετικός. «Ναι, η Βρετανία δεν είναι συγκαταβατικός εταίρος» είπε. «Αλλά παρ’ όλες τις διαφορές, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα. Προωθούμε κοινούς στόχους, πάνω απ’ όλα τον στόχο μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στην ίδια ομιλία, η Μέρκελ δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την ηγεσία της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί με σταθμισμένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Οι αρχικές αντιρρήσεις της Μέρκελ στον διορισμό του Γιουνκέρ ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και ο ιδιαίτερα χλιαρός τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε για την υποψηφιότητά του μετά τη σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν προξενήσει αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ισχυρή είναι η υποστήριξή της προς τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup.

Πέρα από τον Κάμερον, αντιρρήσεις για το πρόσωπο του Γιουνκέρ εκφράζουν οι κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου διέψευσε χθες τις πληροφορίες του Ρόιτερ περί βολιδοσκόπησης, από την Αγκελα Μέρκελ, της υποψηφιότητας Λαγκάρντ. Το δημοσίευμα βασίζεται σε δύο διαφορετικές γαλλικές πηγές που έλαβαν γνώση των επαφών. Σύμφωνα με το Ρόιτερ, η πρώτη επαφή ήταν ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και η δεύτερη ανάμεσα στη Μέρκελ και την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή