Μετεκλογική άνοδος της AfD

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεν αρκεί που περίπου μισό εκατ. ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών πήγαν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland – AfD), δεν φτάνει που το κόμμα του Μπερντ Λούκε έχει γίνει υπερβολικά μεγάλο για να αγνοηθεί, έρχονται τώρα και οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, που αναγγέλλουν νέα ενίσχυση των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών.

Καθώς μαίνονται οι συζητήσεις στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών σχετικά με την ενδεδειγμένη πολιτική απέναντι στην AfD (περιφρόνηση; δαιμονοποίηση; συνεργασία;), το ινστιτούτο Forsa ανακοινώνει ότι το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματος ανέβηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις ευρωεκλογές, από το 7% στο 8%. Επιπλέον, ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρεί θετικό το να εκπροσωπηθούν οι ευρωσκεπτικιστές στην ομοσπονδιακή Βουλή. Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου η AfD απέτυχε οριακά να φθάσει το 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Αντίθετα, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου απέσπασε 7%, εκλέγοντας επτά ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δημοσκοπική άνοδος οφείλεται στα θετικά σχόλια που απέσπασε η AfD από τους πολιτικούς σχολιαστές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το ειρωνικό είναι ότι το κόμμα δεν ενισχύθηκε, σε αριθμό ψηφοφόρων, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, αλλά εμφάνισε αυξημένα ποσοστά λόγω μεγαλύτερης αποχής. Επίσης, ενώ ένας στους τρεις θα ήθελε να δει το κόμμα στην ομοσπονδιακή Βουλή, αυτοί που δεν το επιθυμούν παραμένουν πλειοψηφία (51%).

Η AfD, που έλκει απογοητευμένους Χριστιανοδημοκράτες όχι μόνο ως ψηφοφόρους αλλά και ως στελεχικό δυναμικό, επικρίνει την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου στο ζήτημα της Ευρωζώνης. Ο επικεφαλής του κόμματος, Μπερντ Λούκε, υπογραμμίζει συχνά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Γερμανία εξαιτίας του δανεισμού χωρών όπως η Ελλάδα. Ο Λούκε αποκλείει τη συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες σε ομοσπονδιακό επίπεδο «όσο το κόμμα παραμένει προσκολλημένο στην πολιτική των ευρωπαϊκών διασώσεων». Σε τοπικό επίπεδο, όμως, «το αν η συνεργασία αποκλείεται, θα φανεί από τη μελλοντική κατάσταση στα κρατίδια», γράφει ο Ράινχαρντ Μίλερ στην εφημερίδα FAZ. «Κάτι ξέρουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, ως προς το κόμμα της Αριστεράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή