Ολάντ: «Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις ΗΠΑ»

Ολάντ: «Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις ΗΠΑ»

6' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία «δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια τελετής στο αμερικανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, στη Νορμανδία, 70 χρόνια μετά την Απόβαση, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε πως οι ακτές της Νορμανδίας υπήρξαν το 1944 «το προγεφύρωμα της δημοκρατίας».

«Γιορτάζουμε σήμερα μια αξιομνημόνευτη ημερομηνία της ιστορίας μας, όπου οι δύο λαοί μας ενώθηκαν στην ίδια μάχη, αυτή της ελευθερίας», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής τελετής με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είχε φθάσει νωρίτερα με ελικόπτερο σ' αυτό το κοιμητήριο περίπου 10.000 αμερικανών στρατιωτών, το οποίο δεσπόζει στη θάλασσα και αποτελεί αμερικανικό έδαφος.

Κατά την ομιλία που εκφώνησε στο κοιμητήριο, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η νίκη των Συμμάχων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «διαμόρφωσε την ασφάλεια και την ευημερία» για το μέλλον.

«Η διεκδίκηση της Αμερικής, η προσήλωσή μας στην ελευθερία, η διεκδίκησή μας για ισότητα, η διεκδίκησή μας για ελευθερία, για την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος, αυτή η διεκδίκηση είναι γραμμένη με το αίμα αυτών των ακτών και θα διαρκέσει στην αιωνιότητα», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια της τελετής.

«Όμαχα Μπιτς. Νορμανδία. Ήταν το προγεφύρωμα της δημοκρατίας», τόνισε ο Ομπάμα κατά την τελετή στη μνήμη των πολεμιστών που έπεσαν πριν από 70 χρόνια, στη διάρκεια της απόβασης της 6ης Ιουνίου 1944. «Από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική, από τη Νότια Αμερική στη Νοτιοανατολική Ασία, επί 70 χρόνια διαδόθηκαν δημοκρατικά κινήματα», πρόσθεσε. «Τίποτε απ' αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς τους άνδρες που ήταν πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ άνοιξε τις εκδηλώσεις της 70ής επετείου της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία αποτίοντας φόρο τιμής στους 20.000 αμάχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Νορμανδίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μπροστά στο μνημείο της Καν, αναφέρθηκε στον ρόλο και τη θυσία των αμάχων της Νορμανδίας κατά την Απόβαση και τις μάχες που την ακολούθησαν.

«Θέλω σήμερα, στην 70ή επέτειο, οι τιμές που αποδίδει το έθνος να αποδοθούν σε όλους, πολίτες και στρατιώτες…Θέλω να αναγνωρισθεί ο ρόλος των Νορμανδών», δήλωσε κατά την ομιλία του μετά την κατάθεση στεφάνου ο Φρανσουά Ολάντ.

Είναι η πρώτη φορά που τιμώνται επισήμως οι 20.000 πολίτες που σκοτώθηκαν ανάμεσα στις 6 Ιουνίου 1944, όταν 130.000 στρατιώτες πραγματοποίησαν την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας και τις 22 Αυγούστου 1944, όταν τερματίσθηκαν οι μάχες στη Νορμανδία. Η περιοχή απελευθερώθηκε οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η μάχη ήταν επίσης μάχη των πολιτών», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αποτίοντας φόρο τιμής «σε ολόκληρες οικογένειες που γνώρισαν το χάος και τα πυρά των πολυβόλων».

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ εξήρε και "το θάρρος του Κόκκινου Στρατού" και την "αποφασιστική συμβολή των λαών" της Σοβιετικής Ένωσης στην νίκη των συμμάχων:

"Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος, μακριά από εδώ, αντιμετώπισε 150 γερμανικές μεραρχίες και μπόρεσε να τις απωθήσει, να τις νικήσει", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ολάντ υπογράμμισε εξάλλου παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο "την αποφασιστική συμβολή των λαών αυτού που ονομάζαμε Σοβιετική Ένωση" στην νίκη των συμμάχων.

Αργότερα, με το λόγο του ο Γάλλος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη όλων των θυμάτων που είχαν οι συμμαχικές δυνάμεις, «αλλά και των Γερμανών θυμάτων του ναζισμού».

Μιλώντας για την έννοια της ελευθερίας, επικαλέστηκε τα λόγια του στρατηγού Αϊζενχάουερ: «Αυτή η μεγάλη εποποιία» είπε, «θα πρέπει να μας θυμίζει μια απλή πραγματικότητα , ότι η ελευθερία είναι ένας αγώνας. Η ελευθερία δεν είναι κάτι το αυτονόητο, σαν τον αέρα που αναπνέουμε. Η ελευθερία είναι ένας συνεχής αγώνας».

Συσχετίζοντας το χθες με το σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε: «Εβδομήντα χρόνια μετά, αυτή η ελευθερία απειλείται για τα καλά, από πολλά καθεστώτα στον κόσμο. Γι' αυτό ο αγώνας για την ελευθερία παραμένει και σήμερα δικός μας αγώνας».

Στη συνέχεια, δεν δίστασε να σχολιάσει έμμεσα τις αδυναμίες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών: «Σήμερα την ευθύνη για την ειρήνη δεν την έχουν οι Σύμμαχοι αλλά τα Ηνωμένα Έθνη», είπε και τόνισε : «Θα πρέπει όμως τα Ηνωμένα Έθνη να στέκονται στο ύψος της αποστολής που τους ανατέθηκε την επομένη του πολέμου, ώστε να εξασφαλίζουν παντού τη συλλογική ασφάλεια».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους βετεράνους αναφέρθηκε στα διάφορα σώματα της απόβασης, υπογραμμίζοντας «το ψυχικό σθένος των νεαρών ανδρών που δεν δίστασαν να προχωρήσουν κάτω από τα εχθρικά πυρά, προκειμένου να πετύχουν την ευγενή ιδέα της απελευθέρωσης από την τυραννία των ναζί». Ο Ολάντ συνέχισε: «Η δική μας υποχρέωση σήμερα είναι να προφυλάξουμε την κληρονομιά που μας άφησαν, να προωθήσουμε την ένωση των λαών της Ευρώπης, για όσους είναι Ευρωπαίοι. Να ενισχύσουμε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, να υπερασπισθούμε παντού τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών, που σε πολλά μέρη του κόσμου είναι ακόμα σήμερα υπόδουλες και ταπεινωμένες, πράγμα που μας αφορά όλους μας».

«Υποχρέωση μας» τόνισε, «είναι να αγωνισθούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό, εξτρεμισμό και εθνικισμό. Ανήκει σε εμάς να δείξουμε την ίδια τόλμη και το ίδιο ύψος ανδρείας και θέλησης με αυτούς που ήλθαν σε αυτήν την παραλία πριν από 70 χρόνια. Οι σημερινές πληγές ονομάζονται τρομοκρατία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά και αυτές οι άλλες φοβερές πληγές ανθρωπιστικής κρίσης, εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, της απορύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μιζέριας, της μαζικής ανεργίας. Δεν υπάρχει σύγκριση με το παρελθόν, παρ’ όλα αυτά θα μπορούσαν οι πληγές αυτές ν’ απειλήσουν την κοινωνική μας συνοχή και να προκαλέσουν νέες συγκρούσεις» τόνισε.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε τέλος ότι σκοπεύει να προτείνει η παραλία όπου έγινε η απόβαση στη Νορμανδία να ανακηρυχθεί τόπος «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Ουνέσκο, ώστε να εξασφαλισθεί η θύμηση για τις επόμενες γενιές.

Το γεύμα των ηγετών στον Πύργο του Μπενουβίλ

Το μεσημέρι ο  Φρανσουά Ολάντ υποδέχτηκε στον Πύργο του Μπενουβίλ, πολύ κοντά στις ακτές της Νορμανδίας, τους 20 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που παραβρίσκονται στους εορτασμούς.

Ο πρώτος που έφτασε για το γεύμα, με ελικόπτερο, ήταν φυσικά ο οικοδεσπότης πρόεδρος Ολάντ. Λίγα λεπτά αργότερα υποδέχτηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ που φορούσε ένα πράσινο μαντώ και ασορτί καπέλο και συνοδευόταν από τον σύζυγό της, τον πρίγκιπα του Εδιμβούργου Φίλιππο. Το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας μετέβη στο Μπενουβίλ με ένα σκούρο μπλε Ρέιντζ Ρόβερ.

Αμέσως μετά έφτασε στο χώρο ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με μια μεγάλη, μαύρη λιμουζίνα. Ο Πούτιν είχε βγάλει το σακάκι του, προφανώς λόγω της ζέστης, και το ξαναφόρεσε βγαίνοντας από τη λιμουζίνα, προτού να χαιρετίσει τον πρόεδρο Ολάντ στο κόκκινο χαλί.

Τελευταίος, λίγο πριν από τις 13:30, έφτασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που συνοδευόταν από έναν βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μενού των ηγετών περιλαμβάνονταν τοπικά εδέσματα: χριστόψαρο, μοσχαράκι, κέικ Νορμανδίας και γλυκό με καραμελωμένα αχλάδια. Το γεύμα ετοιμάστηκε από τέσσερις σεφ βραβευμένους με αστέρια Μισελέν, τους Μισέλ Μπρινό, Στεφάν Καρμπόν, Ιβάν Βοτιέ και Αντονί Καγιό, καθώς και από τον σεφ Ζοέλ Ραπ.

Στο κεντρικό τραπέζι πήραν θέση 38 από τους καλεσμένους, μεταξύ των οποίων εστεμμένοι και ηγέτες κρατών. Σε ένα διπλανό σαλόνι βρίσκονταν άλλοι 42 συνδαιτυμόνες, μεταξύ των οποίων και 14 βετεράνοι πολέμου.

Στην κεφαλή του τραπεζιού που είχε σχήμα Πι, κάθισε ο Ολάντ, έχοντας στα δεξιά του τη βασίλισσα της Αγγλίας, κατόπιν τον Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια τον βασιλιά Χάραλντ της Νορβηγίας ενώ στα αριστερά του κάθονταν η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Λίγο πιο πέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καθόταν σχεδόν απέναντι από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Ο Ποροσένκο επρόκειτο να καθίσει στην άκρη του τραπεζιού, στην ίδια πλευρά με τον Πούτιν, όμως μεταξύ τους παρεμβάλλονταν άλλοι εννέα καλεσμένοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή