Ο πύργος Μπενουβίλ και οι υψηλοί καλεσμένοι

Ο πύργος Μπενουβίλ και οι υψηλοί καλεσμένοι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πύργος που φιλοξένησε την Παρασκευή τους ηγέτες για τον εορτασμό της 70ής επετείου της καθοριστικής για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απόβασης στη Νορμανδία, τον Ιούνιο του 1944, έχει τη δική του ιστορική σημασία, αφού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη γαλλική αντίσταση κατά των ναζί. Κτισμένο τον 18ο αιώνα, το Chateau de Benouville βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την παραλία όπου αποβιβάστηκαν οι απελευθερωτικές δυνάμεις της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο πύργος χρησιμοποιείτο ως μαιευτήριο και η διευθύντριά του, Λέα Βιόν, προσέφερε καταφύγιο στους στρατιώτες των Συμμάχων και στους Γάλλους ακτιβιστές της Αντίστασης. Ταυτόχρονα, μετέφερε στις συμμαχικές δυνάμεις πολύτιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών.

To Chateau de Benouville, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1765 και 1785, βρέθηκε στα χέρια των τοπικών αρχών τη δεκαετία του 1920 και στέγασε αρχικά ένα δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια το μαιευτήριο, το οποίο διοικείτο από καλόγριες, που προσέφεραν προστασία σε ανύπαντρες μητέρες και ορφανά. Η Βιόν έγινε διευθύντρια του ιδρύματος το 1935. Μετά την κατάληψη της Γαλλίας από τους ναζί, το 1940, συμμετείχε στην Αντίσταση με το ψευδώνυμο «Κόμισσα». Το κτίριο μετατράπηκε σε ιδανική κρυψώνα για κρατούμενους που είχαν αποδράσει και στρατιώτες της αεροπορίας, των οποίων τα αεροπλάνα είχαν χτυπηθεί από τον εχθρό. Την ίδια στιγμή, εξυπηρετούσε ως οπλοστάσιο και σημείο παραγωγής πλαστών ταυτοτήτων, μακριά από τα βλέμματα των Γερμανών. Στη μεγάλη έκταση του πύργου φιλοξενείτο και ο ασύρματος που μετέδιδε μηνύματα στους αγωνιστές της Αντίστασης. Ως από θαύμα, το Chateau de Benouville δεν υπέστη ζημιές, ακόμη και την ημέρα του D-Day.

Αφού έληξε ο πόλεμος, η Λέα Βιόν εξελέγη δήμαρχος της περιοχής του Μπενουβίλ από το 1947 έως το 1953. Σταδιακά, ο πύργος παραμελήθηκε και τα κτίρια στην έκτασή του άρχισαν να φέρουν τα σημάδια του χρόνου. Το 1985, ωστόσο, ανακαινίστηκαν και δύο χρόνια αργότερα φιλοξένησαν μια γαλλο-βρετανική σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Πλέον το Chateau de Benouville ανοίγει συχνά τις πόρτες του για να στεγάσει διάφορες εκδηλώσεις.

Στο γεύμα για τον εορτασμό της παρόδου εβδομήντα ετών από το D-Day παρευρέθηκαν είκοσι ηγέτες κυβερνήσεων και περίπου εξήντα ακόμη καλεσμένοι. Ανάμεσά τους ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το μενού της εκδήλωσης ανέλαβαν διάσημοι Νορμανδοί σεφ που έχουν τιμηθεί με το αστέρι Μισελέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή