«Ενότητα» στην Παλαιστίνη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κυβέρνηση εθνικής ενότητας όρκισε τη Δευτέρα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σηματοδοτώντας την εκτόνωση της πολιτικής διένεξης που χώριζε τη Δυτική Οχθη από τη Γάζα τα τελευταία επτά χρόνια. «Σήμερα αποκαθιστούμε την εθνική μας ενότητα», είπε ο πρόεδρος Αμπάς στην τελετή ορκωμοσίας του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Τη σημαντική αυτή στιγμή επέλεξε, όμως, η Χαμάς για να καταθέσει τις ενστάσεις της σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Τα παράπονα αυτά αποδεικνύουν πόσο δύσκολο είναι το έργο του κ. Αμπάς, που αφορά την εξισορρόπηση των απαιτήσεων της εσωτερικής πολιτικής σκηνής με εκείνες της διεθνούς διπλωματίας. Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για την απάντηση του Ισραήλ στην κυβερνητική τους πρωτοβουλία, με το Τελ Αβίβ να ανακοινώνει ότι θα θεωρήσει υπεύθυνη τη νέα κυβέρνηση για κάθε επίθεση προερχόμενη από τη Γάζα ή τη Δυτική Οχθη, προσθέτοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «στη διεθνή αρένα» ώστε η Χαμάς να αποκλεισθεί από τις επερχόμενες εκλογές στην Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Νετανιάχου εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα να συνεργασθεί με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη ισχυρές πιέσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ στη νομοθετική εξουσία, για τα 440 εκατομμύρια δολάρια με τα οποία έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την Παλαιστινιακή Αρχή το 2014.

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό τον πρωθυπουργό, γλωσσολόγο και πανεπιστημιακό Ράμι Χαμντάλα, αποτελείται κυρίως από δικηγόρους, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς, που δεν σχετίζονται επίσημα με τη Φατάχ ή τη Χαμάς. Στους 16 υπουργούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες και τέσσερις κάτοικοι της Γάζας, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην ορκωμοσία τους λόγω απαγόρευσης εκ μέρους των Ισραηλινών στη μετακίνησή τους.

Δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ των δύο παρατάξεων της νέας κυβέρνησης αφορούν το υπουργείο Φυλακισμένων και τη συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο, η προσπάθεια του προέδρου Αμπάς να αποδώσει την αρμοδιότητα αυτή στη Φατάχ συνάντησε την έντονη αντίδραση της Χαμάς, που απείλησε τη Δευτέρα με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, υποχρεώνοντας τον Αμπάς σε υπαναχώρηση. Το δεύτερο ευαίσθητο θέμα αφορά τη συνεργασία με το Ισραήλ, την οποία η Χαμάς θεωρεί προδοτική.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είπε τη Δευτέρα: «Επιδείξαμε μεγάλη υποχωρητικότητα. Αν και το έργο της κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολο, θα συνεργασθούμε μαζί της και θα την αγκαλιάσουμε. Εγκαταλείπουμε τις καρέκλες, αλλά όχι τους ρόλους μας».

Παρά την αποφασιστική της εκλογική νίκη το 2006 και την κυριαρχία της στη Γάζα ένα χρόνο αργότερα, η Χαμάς έχει υποστεί πρόσφατα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά πλήγματα, κυρίως λόγω των διαφωνιών της με την Τεχεράνη γύρω από τον εμφύλιο στη Συρία, αλλά και την αποτελεσματική καταστολή του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο.

Νιώθουν οργή

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυριαρχία Δυτικών τραπεζιτών στη νέα κυβέρνηση και η παρουσία πολιτικών στελεχών προσκείμενων στον πρόεδρο Αμπάς αποδεικνύουν την υποχώρηση της επιρροής της Χαμάς.

«Οι οπαδοί και τα μέλη της Χαμάς νιώθουν μεγάλη οργή. Αισθάνονται ότι ο πρόεδρος Αμπάς τους εγκατέλειψε και τους εξευτελίζει. Θα δούμε πολλά προβλήματα στο μέλλον», εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ της Γάζας, Μχαϊμέρ Αμπουσάντα.

Ενδεικτική του κλίματος μεταξύ των Παλαιστινίων ήταν η απουσία πανηγυρισμών στους δρόμους της Ραμάλα και της Γάζας τη Δευτέρα, μετά την ορκωμοσία. Αντ’ αυτού, μικρή διαδήλωση διαμαρτυρίας 100 ατόμων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μαναρά της Ραμάλα, κατά της κατάργησης του υπουργείου Φυλακισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή