ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μήνυμα ειρήνης έστειλε στην ορκωμοσία του ο Ποροσένκο

oykrania-minyma-eirinis-esteile-stin-orkomosia-toy-o-porosenko-2028146

Ο "βασιλιάς της σοκολάτας" Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στον όρκο του στο κοινοβούλιο ο Ποροσένκο, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ασκών χρέη προέδρου της χώρας μέχρι σήμερα, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απαριθμώντας τους προσκεκλημένους στην ορκωμοσία. Κατονόμασε επίσης τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας το όνομα του Γιανουκόβιτς.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Ποροσένκο αναλαμβάνει το βαρύ καθήκον να βγάλει τη χώρα του από την ύφεση των δύο τελευταίων ετών που επιδεινώθηκε με την κρίση αλλά κυρίως να επανενώσει την Ουκρανία η οποία βρίσκεται σχεδόν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Μετά την ανατροπή του προκατόχου του, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Ουκρανία έχασε την Κριμαία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά από ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το οποίο χαρακτηρίζεται παράνομο από τη διεθνή κοινότητα. Την Παρασκευή το Κίεβο θρήνησε τον θάνατο ενός αστυνομικού και την απώλεια ενός μεταγωγικού πολεμικού αεροσκάφους από επιθέσεις ανταρτών οι οποίοι ελέγχουν ένα μέρος των συνόρων με τη Ρωσία αλλά και το Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα μιας βιομηχανικής περιοχής στα ανατολικά της χώρας.

Πριν ακόμη την ιστορική χειραψία μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο στη Νορμανδία, η Ρωσία είχε δώσει ένα στίγμα προσέγγισης, ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει στο Κίεβο ο πρεσβευτής της, Μιχαήλ Ζουράμποφ, ο οποίος μάλιστα θα παραστεί στη σημερινή ορκωμοσία του νέου προέδρου.

"Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη"

Στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Ποροσένκο ξεκαθάρισε ότι θα αρνηθεί κάθε συμβιβασμό όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας.

Η χεροσόνησος της Κριμαίας ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική, τόνισε ο Ποροσένκο καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. "Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη", τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νορμανδία, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αυτονομιστές αντάρτες, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Ταυτοχρόνως, ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες, κάλεσε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και είπε ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς "διαδρόμου" για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές.

"Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα", είπε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Ο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί ως το πρώτο βήμα για την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

ΕΕ και το ΝΑΤΟ χαιρετίζουν τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας

Το ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισαν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, ότι στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα της χώρας αυτής.

"Συγχαίρω θερμά τον Πέτρο Ποροσένκο για την ορκωμοσία του ως προέδρου της Ουκρανίας", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο νέος ηγέτης "θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας, βασιζόμενος στον πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς". Ο Ράσμουσεν τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των νέων μέτρων που θα λάβει για να βοηθήσει την Ουκρανία "και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας".

Από την πλευρά του ο Ρομπάι, που βρισκόταν σήμερα στο Κίεβο για την τελετή ορκωμοσίας του Ποροσένκο, επανέλαβε "τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία". Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι "η επιστροφή της Ουκρανίας στη σταθερότητα και οι προσπάθειές της για ανάπτυξη θα ωφελήσουν όλους τους γείτονές της" οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει "να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα" αλλά επίσης και "τις επιλογές" του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων και "των πιο στενών δεσμών του" με τις Βρυξέλλες. Υπενθύμισε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, "έτοιμη να συνεργαστεί με αυτούς που συμμερίζονται τους στόχους της δημοκρατίας, της ευημερίας και της σταθερότητας".