ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθεροι όλοι οι όμηροι φοιτητές – Πάνω από 60 νεκροί σε επιθέσεις στη Βαγδάτη

Ελεύθεροι όλοι οι όμηροι φοιτητές – Πάνω από 60 νεκροί σε επιθέσεις στη Βαγδάτη

Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας του Ιράκ σήμερα, όπως δήλωσαν ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Μπαγιάα, όπου εξερράγη ένα αυτοκίνητο-βόμβα σκοτώνοντας 23 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν νέοι που είχαν πάει για να παίξουν μπιλιάρδο.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε επτά συνοικίες, κυρίως σιιτικές.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, αλλά ο τρόπος που έγιναν —συντονισμένες και σχεδόν ταυτόχρονες πυροδοτήσεις οχημάτων παγιδευμένων με εκρηκτικά— παραπέμπει στη δράση σουνιτών ανταρτών.

Νωρίτερα σήμερα μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ και ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους στη Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Μαχητές του ΙΚΙΛ εξάλλου κράτησαν ως ομήρους εκατοντάδες φοιτητές σε ένα πανεπιστήμιο στην πόλη Ράμαντι της επαρχίας Άνμπαρ, 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Έπειτα από μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και ειδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από μονάδες του στρατού και της αστυνομίας, οι φοιτητές απελευθερώθηκαν.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, οι αρχές απελευθέρωσαν 1.300 φοιτητές.

«Όλοι οι φοιτητές που είχαν απαχθεί και κρατούνταν όμηροι απελευθερώθηκαν στο πανεπιστήμιο αλ Άνμπαρ», στη Ράμαντι, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σάαντ Μάαν.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ως το βράδυ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Πάνω από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κύμα βίας το οποίο σαρώνει το Ιράκ από την αρχή της χρονιάς, περιλαμβανομένων 900 και πλέον μόνον τον Μάιο.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 8.868 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια στο Ιράκ το 2013. Πρόκειται για τον πιο βαρύ ετήσιο απολογισμό της τελευταίας πενταετίας.