Δεύτερη επίθεση Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο του Καράτσι

Δεύτερη επίθεση Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο του Καράτσι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΤΣΙ. Νέα επίθεση σημειώθηκε σε χώρο του αεροδρομίου του Καράτσι χθες, δύο 24ωρα μετά την πολύνεκρη ολονύκτια πολιορκία του αεροδρομίου από ενόπλους Ταλιμπάν. Η χθεσινή επιδρομή σε ακαδημία των υπηρεσιών ασφαλείας στον χώρο του αεροδρομίου απωθήθηκε με ευκολία, αλλά τα συμβάντα των τελευταίων ημερών αποτελούν ταφόπλακα των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναβάζ Σαρίφ.

Το βράδυ της Κυριακής, δέκα Ταλιμπάν μεταμφιεσμένοι σε μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας εισέβαλαν στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας με εκτοξευτήρες χειροβομβίδων στα χέρια. Τουλάχιστον 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, η οποία είναι μία από τις πιο θρασείες στην ιστορία της εξέγερσης των Ταλιμπάν. Στη διάρκεια του περιστατικού της Κυριακής, οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Καράτσι είχαν διακοπεί, ενώ το ίδιο συνέβη για λίγες ώρες χθες, μετά τους πυροβολισμούς κατά της Ακαδημίας της Υπηρεσίας Ασφαλείας Αεροδρομίου.

Οι ένοπλοι πλησίασαν με μοτοσικλέτες και άνοιξαν πυρ, ενώ διέφυγαν μόλις οι δυνάμεις ασφαλείας ανταπέδωσαν τα πυρά. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για μία ακόμη επιτυχημένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης» είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σαχιντουλάχ Σαχίντ. «Πετυχαίνουμε τους στόχους μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλές τέτοιες επιθέσεις».

Ο απολογισμός της επίθεσης της Κυριακής ανέβηκε στους 34 νεκρούς όταν ανακαλύφθηκαν επτά απανθρακωμένες σοροί σε σταθμό μεταφόρτωσης του αεροδρομίου. Αξιωματούχοι του αεροδρομίου είπαν ότι τα θύματα είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον σταθμό, ο οποίος όμως πήρε φωτιά. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν απασχολημένες με το να σκοτώνουν ενόπλους και να καθαρίζουν την περιοχή και έτσι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να σώσει τους παγιδευμένους» είπε ο αδελφός ενός εκ των θυμάτων. «Θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί αν γίνονταν έγκαιρες προσπάθειες».

Η πακιστανική κυβέρνηση απάντησε στην πολιορκία του αεροδρομίου με αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων των Ταλιμπάν στις συνοριακές περιοχές οι οποίες δεν έχουν τεθεί ποτέ υπό τον έλεγχο κάποιας κεντρικής κυβέρνησης. Χθες, το γραφείο Τύπου των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι καταστράφηκαν «εννέα καταφύγια τρομοκρατών σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν – Πακιστάν» και ότι από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 25 Ταλιμπάν.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, σύμμαχοι με την ομώνυμη αφγανική ομάδα, έχουν στόχο την ανατροπή της πακιστανικής κυβέρνησης και την ίδρυση χαλιφάτου. Οι συνομιλίες μεταξύ των Πακιστανών Ταλιμπάν και της κυβέρνησης της χώρας ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, ενώ τον Μάρτιο επετεύχθη εκεχειρία. Ενα μήνα αργότερα, η συμφωνία κατέρρευσε, ενώ οι σκέψεις του στρατού για χερσαία επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν στην πακιστανική επαρχία του Βορείου Ουαζιριστάν δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς συνδρομή από την αφγανική πλευρά των συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή