1 εκατ. λίρες κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας

1 εκατ. λίρες κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η συγγραφέας των αγαπημένων μυθιστορημάτων του Χάρι Πότερ, δώρισε ένα εκατομμύριο στερλίνες στην εκστρατεία «Καλύτερα Μαζί» που εναντιώνεται στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Η Ρόουλινγκ, η οποία επί μακρόν υπήρξε υποστηρικτής του Εργατικού Κόμματος, έχει και στο παρελθόν συνδράμει οικονομικά πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ωστόσο, επί του παρόντος, η δωρεά της είναι η μεγαλύτερη που έλαβε η εκστρατεία «Καλύτερα Μαζί». Επικεφαλής της εκστρατείας είναι ο παλιός φίλος της συγγραφέως Αλιστερ Ντάρλινγκ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος.

Σε ανακοίνωσή της, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφασή της η Ρόουλινγκ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αντιμετώπισα το θέμα της ανεξαρτησίας με ανοικτό νου, σκέψη και επίγνωση της σοβαρότητας αυτού που καλούμαστε να αποφασίσουμε. Η διστακτικότητά μου να αποδεχθώ την ανεξαρτησία δεν έχει καμία σχέση με την έλλειψη εμπιστοσύνης στον θαυμάσιο λαό της Σκωτίας ή στα επιτεύγματά του. Η απλή αλήθεια είναι ότι η Σκωτία βρίσκεται υπό τις ίδιες πιέσεις του 21ου αιώνα όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Θα πρέπει να αποδειχθεί ανταγωνιστική στις ίδιες αγορές, να προστατευτεί από τις ίδιες απειλές και τελικά να επιβιώσει αυτού που ακόμα και σήμερα φαίνεται να είναι μία εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Οσο περισσότερο ακούω την εκστρατεία του “ναι” των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, τόσο περισσότερο φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ελαχιστοποίηση ή ακόμα και άρνηση των κινδύνων. Οποτε εγείρονται κομβικής σημασίας ερωτήματα, όπως είναι η μεγάλη εξάρτησή μας από τα πετρελαϊκά κέρδη σε περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθούμε, ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιήσουμε, αν τελικά θα επιστρέψουμε στην Ε.Ε., ερωτήματα με αντικείμενο, τότε όλα καταπνίγονται σε κατηγορίες για τη δημιουργία φόβου και πανικού. Την ίδια στιγμή και οι δύο εκστρατείες (υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας) μας βομβαρδίζουν με διάφορους αριθμούς και προβλέψεις, τόσο ώστε είναι πολύ δύσκολο να βρεις τι να πρωτοπιστέψεις. Αν ταχθούμε υπέρ της ανεξαρτησίας, τότε είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Και το σπάσιμο των δεσμών δεν θα είναι γρήγορο ή εύκολο. Θα χρειαστεί πραγματικά μικροχειρουργική προκειμένου να ξεμπερδέψουν τρεις αιώνες στενής αμοιβαίας εξάρτησης. Μετά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τρεις πικρόχολους γείτονες. Αμφιβάλλω αν η ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις παλαιές σχέσεις που έχουμε εγκαταλείψει. Η υπόλοιπη Βρετανία δεν θα έχει λόγο στη μεγαλύτερη μεταβολή της ένωσης στους τελευταίους αιώνες, αλλά θα υποφέρει από τις οικονομικές συνέπειές της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή