Το ισπανικό Κοινοβούλιο «έστεψε» τον Φελίπε

Το ισπανικό Κοινοβούλιο «έστεψε» τον Φελίπε

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ισπανικό Κοινοβούλιο χθες ψήφισε υπέρ της παραίτησης του Ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος και τη διαδοχή του από τον σημερινό διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Φελίπε. Η διαδικασία διαδοχής στη βασιλική οικογένεια υποστηρίχθηκε τόσο από τους βουλευτές του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος όσο και από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρότι απείχαν ορισμένοι βουλευτές. Οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας απαίτησαν δημοψήφισμα.

Τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ισπανικές πόλεις διοργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας και ειδικότερα κατά του Χουάν Κάρλος, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τον θρόνο στις 2 του τρέχοντος μηνός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παραιτείται του αξιώματος του προκειμένου «να ανοίξει τον δρόμο στη νέα γενιά».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είχε ανακοινώσει ότι ήταν απαραίτητη η απόφαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου σύμφωνα με τους όρους που προέβλεπε το σύνταγμα του 1978. Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της διενέργειας δημοψηφίσματος έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους και το αίτημά τους με τη βοήθεια του Twitter.

Ειδικότερα, η σχετική νομοθεσία που επιτρέπει τη βασιλική παραίτηση από τον θρόνο υπερψηφίστηκε με 299 ψήφους έναντι 19 ψήφων κατά 23 αποχών. Τώρα μένει να υπερψηφισθεί από την Ανω Βουλή, τη Γερουσία, που αναμένεται να περάσει τη σχετική νομοθεσία στις 17 Ιουνίου. Ο διάδοχος του θρόνου πρόκειται να στεφθεί βασιλιάς Φελίπε Δ΄ στις 19 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις σοσιαλιστές βουλευτές κατά τη χθεσινή διαδικασία απομακρύνθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή και ζήτησαν να γίνει ελεύθερη ψηφοφορία, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς η Σοράγια Ροντρίγκεζ, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, τόνισε την ανάγκη κομματικής πειθαρχίας επί του θέματος.

Ανάμεσα στους βουλευτές που απείχαν της ψηφοφορίας ήταν ο Οντόν Ελόρζα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος ανέφερε σε μπλογκ ότι δεν ήταν δυνατόν να υποστηρίξει τον νόμο επειδή η «κοινωνική αστάθεια από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια οικογένειες» αποτελεί ήδη παραβίαση του συντάγματος του 1978. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της El Pais, το 62% των ερωτηθέντων ζητεί δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή