Αν και σύμβολο συνύπαρξης, διχάζει

Αν και σύμβολο συνύπαρξης, διχάζει

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To τέμενος – καθεδρικός ναός της Κόρδοβας θεωρείται από πολλούς όχι απλώς ένα ιστορικό σύμβολο της πόλης, αλλά περισσότερο από όλα ένα σύμβολο της αγαστής συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών. Μετά το 1236, όταν η πόλη πέρασε ξανά στα χέρια χριστιανών βασιλέων, το τεράστιο τέμενος ήταν ένα από τα ελάχιστα κτίρια που αντέξαν. Αργότερα μετατράπηκε σε καθεδρικό ναό και έγινε αυτό που είναι και σήμερα, ένα επιτυχημένο αρχιτεκτονικό αμάλγαμα διαφορετικών τεχνοτροπιών, ρυθμών και παραδόσεων, τόσο ιδιαίτερο που η UNESCO το χαρακτηρίζει πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, πρόσφατα το μνημείο αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης όσον αφορά την ιδιοκτησία και τη διαχείριση από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, γεγονός που άνοιξε στα αδιάκριτα βλέμματα την ομολογουμένως πιο πολύπλοκη ιστορία του συμβόλου. Η ίδια αντιπαράθεση ήγειρε ερωτήματα για την εκκλησιαστική περιουσία στην Ισπανία, όπου εκατοντάδες ακίνητα βρίσκονται υπό καθεστώς φοροαπαλλαγής, κάτι που δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις σε μία χώρα που μαστίζεται από σκληρή λιτότητα.

Τον περασμένο Μάιο, για πρώτη φορά, πολίτες συγκέντρωσαν υπογραφές και κατέθεσαν αίτημα προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου στην Ανδαλουσία, όπου περιλαμβάνεται και η Κόρδοβα, με το οποίο ζητούσαν από τους βουλευτές να σεβαστούν και να προστατεύσουν τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας που εκπροσωπεί το κτίριο και να το «απελευθερώσουν» από τον σκληρό εκκλησιαστικό έλεγχο.

Το αίτημα, το οποίο συνυπογράφουν 370 χιλιάδες πολίτες, απαιτεί εκτός των άλλων να αποκαλύψει η Εκκλησία με ποιον τρόπο δαπανά τους πόρους που αποφέρει το μνημείο, ενώ ζητείται να μεταφερθεί η διαχείρισή τους σε ένα διοικητικό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους τους κράτους και της Εκκλησίας αλλά και κάποιους ανεξάρτητους ειδικούς.

Ενας από τους επικεφαλής της κίνησης πολιτών, ο Αντόνιο Μανουέλ Ροντρίγκεζ, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της πόλης, επισημαίνει πως η Εκκλησία προσπαθεί να μετατρέψει κάθε επισκέπτη του μνημείου σε πιστό μετατρέποντας αυτό το μνημείο της ανεκτικότητας σε μνημείο μισαλλοδοξίας. Επίσης, κατηγορεί την Εκκλησία ότι διαστρεβλώνει την ιστορία του μνημείου υπερτονίζοντας τη συμβολή της στη δημιουργία του.

Η Εκκλησία, από την άλλη, απορρίπτει όλες αυτές τις κατηγορίες και διά στόματος του εκπροσώπου της επισκοπής της Κόρδοβας επισημαίνει πως μέλημα της Εκκλησίας είναι να καταστήσει σαφές σε κάθε επισκέπτη ότι εισέρχεται μέσα σε έναν καθεδρικό ναό.

Πέρυσι το επισκέφθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες, που άφησαν 11,5 εκατ. δολάρια. Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι δαπάνησε τα 10 εκατ. σε έργα συντήρησης του κτιρίου και γενικά έξοδα. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλμπέρτο Ρουίζ Γκαλαρντόν επισημαίνει ότι τουλάχιστον τα έσοδα από το «Ηχος και Φως», μια παράσταση που δίνεται κάθε βράδυ στον «καθεδρικό ναό της Κόρδοβας», πρέπει να φορολογείται. Αλλωστε, η παράσταση στήθηκε με ευρωπαϊκή επιδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή