Στην ομάδα Κάμερον το γερμανικό AfD

Στην ομάδα Κάμερον το γερμανικό AfD

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μια εξέλιξη που δεν βοηθά τις σχέσεις της Αγκελα Μέρκελ και του Ντέιβιντ Κάμερον σημειώθηκε χθες με την ένταξη του γερμανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD στην ευρωομάδα των Βρετανών συντηρητικών, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται σε τρίτη ισχυρότερη ευρωομάδα. Παράλληλα, η συμμαχία ανάμεσα στο κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και στο ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων επισφραγίστηκε χθες με ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ 30.000 μελών του κόμματος της ιταλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), κόμμα που συσπειρώνει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Μέρκελ, απέσπασε 7% στις ευρωεκλογές, στέλνοντας στις Βρυξέλλες 7 ευρωβουλευτές, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων, Ολαφ Χένκελ. Η κυβέρνηση Μέρκελ είχε ασκήσει έντονες πιέσεις ώστε οι Βρετανοί συντηρητικοί να μην καλωσορίσουν στις τάξεις τους τους ευρωβουλευτές της AfD και να μην αποκτήσουν οι αντικυβερνητικοί ευρωβουλευτές τα προνόμια (χρήματα, συνεργάτες, χρόνος ομιλίας, θέσεις σε επιτροπές) που συνεπάγεται η ένταξη σε πολιτική ομάδα.

Το 2009, ο Κάμερον είχε βγάλει τους Βρετανούς συντηρητικούς από τον μεγάλο συνασπισμό των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδρύοντας τη συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Πέντε χρόνια αργότερα, η ευρωομάδα αυτή ενισχύεται και απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του EΛΚ. Ως τώρα, το ΕΛΚ βασιζόταν στις ψήφους της ευρωομάδας των Βρετανών συντηρητικών προκειμένου να σχηματίσει πλειοψηφίες σε θέματα με τα οποία διαφωνούσε ο άλλος πιθανός εταίρος, οι σοσιαλδημοκράτες. H ένταξη της AfD στο ECR υποχρεώνει ουσιαστικά τους ευρωβουλευτές της Γερμανίδας καγκελαρίου να επιζητήσουν συμμαχίες με τους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς αντιπάλους τους. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης υποβάθμιζαν το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα εστιάσει στη συνεργασία του με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα. Οι δύο μεγαλύτερες ευρωομάδες εξήλθαν αποδυναμωμένες από τις ευρωεκλογές (ΕΛΚ 221 ευρωβουλευτές, σοσιαλιστές 190), αλλά συνεργαζόμενες εξακολουθούν να διαθέτουν πλειοψηφία.

Η ευρωομάδα των Βρετανών συντηρητικών, στην οποία από την Ελλάδα ανήκουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αποφάσισε χθες την ένταξη της AfD με μυστική ψηφοφορία, της οποίας το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, 29-26. Διαρροές αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο από τους 19 ευρωβουλευτές των Βρετανών συντηρητικών αγνόησαν τις συστάσεις του Κάμερον ψηφίζοντας υπέρ της AfD.

Ψηφοφορία στην Ιταλία

Στην Ιταλία, 78,1% των ψηφοφόρων του Κινήματος 5 Αστέρων ψήφισε υπέρ της συμμαχίας με τον Φάρατζ στην ευρωομάδα EFD, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ήταν μοιρασμένο ανάμεσα σε όσους προτιμούσαν συνεργασία με τους Βρετανούς συντηρητικούς και σε όσους προτιμούσαν να μην ενταχθούν οι 17 ευρωβουλευτές του κόμματος σε κάποια ευρωομάδα. Για την ευρωομάδα του Ν. Φάρατζ, που έχει χάσει αρκετά μέλη, η απόφαση του κόμματος του Γκρίλο ισοδυναμεί με φιλί ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή