Αίτημα Ιρακινών για βομβαρδισμούς απέρριψαν οι ΗΠΑ

Αίτημα Ιρακινών για βομβαρδισμούς απέρριψαν οι ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πραγματοποίηση αεροπορικών επιχειρήσεων από αμερικανικά αεροσκάφη, με στόχο ζώνες συγκέντρωσης εξτρεμιστών, είχε ζητήσει μυστικά τον Μάιο ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλικί από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Το αίτημα αυτό απέρριπτε μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος, απρόθυμος να ανοίξει νέο κεφάλαιο σε έναν πόλεμο του οποίου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει κηρύξει τη λήξη.

Η ταχεία κατάληψη της Μοσούλης από τους αντάρτες του ISIS υπογράμμισε τη σύγκλιση των διενέξεων σε Συρία και Ιράκ σε μια ενιαία περιφερειακή εξέγερση, με μαχητές να μετακινούνται κατά το δοκούν μέσω των αφύλακτων συνόρων. Την ίδια στιγμή, η διστακτικότητα των ΗΠΑ αποκαλύπτει πόσο στενά είναι τα όρια που έχει θέσει στην επίδειξη αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει διατάξει βομβαρδισμούς με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Υεμένη και Πακιστάν, θεωρώντας ότι στις χώρες αυτές εξυφαίνονται σχέδια με στόχο τις ΗΠΑ. Παρότι παρόμοιες υπόνοιες υπάρχουν και για την ISIS, η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο χρήσης τέτοιων μέσων εναντίον της.

«Η όποια αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ θα είναι αποτελεσματική, μόνον εφόσον ο Μαλικί πετύχει να προσελκύσει τη σουνιτική κοινότητα, συμφωνήσει να θέσει όρια στην εξουσία του και αποδεχθεί τη ριζική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας», λέει ο πρώην αναλυτής της CIA, Κένεθ Πόλακ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν πακέτο αμυντικής βοήθειας στο Ιράκ, ύψους 14 δισ. δολαρίων. Η βοήθεια αυτή θα περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-16, επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» και αυτόματα τουφέκια Μ-16. Στο Ιράκ επιχειρούν ήδη κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ScanEagle, ενώ στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη βρίσκονται χιλιάδες πύραυλοι Hellfire, κατάλληλοι για τον οπλισμό μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών.

Εκπαίδευση

Δεύτερος γύρος αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης Ιρακινών από μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού έχει ήδη ξεκινήσει στην Ιορδανία. Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον δύο F-16 θα παραληφθούν από το Ιράκ, ενώ έξι ελικόπτερα «Απάτσι» θα ενοικιασθούν στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing) αργότερα φέτος.

Ορισμένοι απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί των ΗΠΑ, βετεράνοι του Ιράκ, εκτιμούν ότι η περίσταση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο αντιστράτηγος ε.α. Τζέιμς Ντούμπικ, πρώην επικεφαλής εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού, λέει: «Θα έπρεπε να πραγματοποιούμε αποστολές με επανδρωμένα και μη αεροσκάφη μας και να στείλουμε στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ, ικανούς να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει σωστές αμυντικές επιχειρήσεις, που θα οδηγήσουν σε αντεπίθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή