Ο ουκρανικός στρατός πήρε τη Μαριούπολη

Ο ουκρανικός στρατός πήρε τη Μαριούπολη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην περιοχή του Ντονέτσκ, ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές. Η επιτυχία των κυβερνητικών δυνάμεων ενισχύει τη θέση του νέου προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος, αμέσως μετά την εκλογή του, εντατικοποίησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών, τείνοντας ταυτόχρονα κλάδο ελαίας στους πολιτικούς εκπροσώπους τους που «δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα».

«Από τις 10.34 π.μ. η ουκρανική σημαία κυματίζει και πάλι στο δημαρχείο της Μαριούπολης», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Facebook, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ. Είχε προηγηθεί αιφνιδιαστική επίθεση μονάδων της Εθνοφρουράς και ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές πρόβαλαν αντίσταση επί έξι ώρες προτού εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, αφήνοντας πίσω πέντε νεκρούς συντρόφους τους. Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών ήταν Ρώσος παραστρατιωτικός, προερχόμενος από την Τσετσενία.

Σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, η Μαριούπολη κατέχει στρατηγική θέση, καθώς αποτελεί κόμβο των δικτύων που συνδέουν τη νοτιοδυτική Ρωσία, τη χερσόνησο της Κριμαίας και την ουκρανική ενδοχώρα. Στους δύο μήνες που ακολούθησαν μετά τη φιλορωσική εξέγερση στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η πόλη έγινε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων και άλλαξε αρκετές φορές χέρια ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Σύμφωνα με τον Αβάκοφ, ο κυβερνητικός στρατός ανέκτησε επίσης τον έλεγχο μεθοριακών εκτάσεων μήκους 120 χιλιομέτρων, στα σύνορα με τη Ρωσία. Τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν σε μάχες που έλαβαν χώρα σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στο μεταξύ, σε νεκρό σημείο εξακολουθούσαν να βρίσκονται χθες οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου, Μόσχας και Βρυξελλών για το ουκρανικό χρέος προς τη Ρωσία, αναφορικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Η ουκρανική κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες διατεθειμένη να δεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να εκτονωθεί η κρίση, που απειλεί να έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει αντίδραση από ρωσικής πλευράς.

Εντάσεις στις σχέσεις Κιέβου και Μόσχας δημιουργούν και οι υπόνοιες για παρουσία ρωσικών τεθωρακισμένων στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Την καταγγελία αυτή διατύπωσε ο Αβάκοφ, κατηγορώντας το Κρεμλίνο ότι επέτρεψε στους αυτονομιστές αντάρτες να περάσουν ρωσικά τεθωρακισμένα από τα σύνορα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «απαράδεκτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή