Μαζική δολοφονία αιχμαλώτων στρατιωτών

Μαζική δολοφονία αιχμαλώτων στρατιωτών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Σε μαζική δολοφονία αιχμαλώτων κυβερνητικών στρατιωτών προχώρησαν οι σουνίτες τζιχαντιστές του ISIS κοντά στην πόλη Τικρίτ, σύμφωνα με εικόνες που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο. Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση σιιτών, οι ρυθμοί της προέλασης του ΙSIS είναι βραδύτεροι από ό,τι την περασμένη εβδομάδα.

Οι αντάρτες του ISIS έχουν ισχυρά ερείσματα στο σουνιτικό στοιχείο και συμμαχίες με στελέχη του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία πέρασαν στην παρανομία μετά την αμερικανική εισβολή του 2003. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έγκλημα πολέμου που διατυμπανίζει στο Διαδίκτυο το ΙSIS διαπράχθηκε στην πατρίδα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ. Το ΙSIS κατέλαβε σχεδόν ολοκληρωτικά την πρώην αμερικανική βάση Σπάιχερ, στο Τικρίτ, η οποία είχε περάσει στα χέρια της ιρακινής κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. «Αυτή είναι η μοίρα των σιιτών που έφερε ο Νούρι (αλ Μαλίκι) για να πολεμήσουν τους σουνίτες», έγραφε η λεζάντα μιας από τις φωτογραφίες της μαζικής δολοφονίας. Το ISIS υποστήριξε ότι εξετέλεσε τους 1.700 από τους 2.500 στρατιώτες που αιχμαλώτισε στο Τικρίτ, αν και οι αριθμοί αυτοί φαίνονται υπερβολικοί. Περίπου 200 στρατιώτες εικάζεται ότι συνεχίζουν να πολεμούν σε μη κατειλημμένο σημείο της βάσης.

«Ορκίζομαι ότι μια θάλασσα ανδρών θα προελάσει για να βάλει τέρμα σε αυτή τη μελανή σελίδα της ιστορίας του Ιράκ», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Μαλίκι, καθώς σιίτες εθελοντές έσπευδαν να ενισχύσουν τις κυβερνητικές θέσεις στην πόλη Σαμάρα.

Χθες το ΙSIS και οι σουνίτες σύμμαχοί του κατέλαβαν την πόλη Σακλαβίγια, δυτικά της Βαγδάτης, εμπλουτίζοντας τη συλλογή αμερικανικού πολεμικού υλικού που έχει περάσει στην κατοχή τους κατά δύο τεθωρακισμένα και έξι οχήματα τύπου Humvee. «Είχαμε δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Ηταν αδύνατο να πλησιάσουμε για να πάρουμε τα πτώματα», είπε ιατρική πηγή.

Νωρίτερα το ΙSIS είχε εμπεδώσει την κυριαρχία του στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης καταλαμβάνοντας την πόλη Ταλ Αφάρ, η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από Τουρκμένους. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κάθε μία από τις τρεις μεγάλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ ελέγχει από μία πετρελαιοφόρο περιοχή. Οι σουνίτες ελέγχουν τη Μοσούλη και τα πιθανά κοιτάσματα της ερήμου δυτικά της Βαγδάτης, οι σιίτες τη Βασόρα και τα πετρέλαια του Νοτίου Ιράκ και οι Κούρδοι τα πετρέλαια του Κιρκούκ.

Χθες ο εκπρόσωπος της αυτόνομης κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, Σαφίν Ντιζαγί, διεκδίκησε μεγαλύτερο μερίδιο από τα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράκ. Σύμφωνα με τον Ντιζαγί, το Κουρδιστάν δεν πρέπει να αρκεστεί ούτε στο 17% των εσόδων, όπως έχει συμφωνηθεί, ούτε στο 10,5%, το οποίο πρόκειται να λάβει φέτος. «Πιστεύουμε ότι το ποσοστό πρέπει να φθάσει το 25%», είπε. Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν προχωρήσει σε περιορισμένες εξαγωγές πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμανιού Τσεϊχάν, παρακάμπτοντας τη Βαγδάτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή