Σύντομα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αλλάξει στάση σχετικά με τον Γιουνκέρ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκότζι, δείχνουν πως η Ιταλία είναι έτοιμη να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την περίπτωση ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Δεν επιμένουμε σε συγκεκριμένο όνομα, θέλουμε όμως δεσμεύσεις σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες. Θέλουμε όποιος γίνει πρόεδρος της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, να δεσμευθεί για τις πολιτικές προτεραιότητες της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Γκότζι.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

Εις θάνατον δώδεκα ισλαμιστές

ΚΑΪΡΟ. Δώδεκα ισλαμιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο χθες για τη δολοφονία του ανώτατου αξιωματούχου της αστυνομίας, στρατηγού Ναμπίλ Φαράγκ. Η δολοφονία έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Κερντάσα, λίγο έξω από το Κάιρο, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας σε κρησφύγετο ισλαμιστών. Ως αντίποινα για την έφοδο της αστυνομίας, οι ισλαμιστές προχώρησαν σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, σκοτώνοντας 15 αστυνομικούς. Η απόφαση του δικαστή Μουάταζ Χαφάγκι στη δίκη που μεταδόθηκε ζωντανά στην αιγυπτιακή τηλεόραση, εστάλη για έγκριση από τον μουφτή, τον ανώτατο εκπρόσωπο του Ισλάμ στη χώρα. Η τελική απόφαση θα προκύψει στις 6 Αυγούστου.

ΧΩΡΙΖΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Κατεδαφίστηκε το οδόφραγμα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το οδόφραγμα που χώριζε τον σερβικό πληθυσμό του Βορείου Κοσόβου από την υπόλοιπη χώρα κατεδαφίστηκε την Τετάρτη το απόγευμα. Το οδόφραγμα, το οποίο χτίστηκε το 2011, ήταν σύμβολο της αντίθεσης της σερβικής μειονότητας σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου από τη Σερβία. Η κατεδάφιση του οδοφράγματος χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας Χασίμ Θάτσι, αλλά όχι από τα μέλη της μειονότητας. Η κατεδάφιση του οδοφράγματος ήταν μέρος επιβλεπόμενης από την Ευρωπαϊκή Ενωση συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΗΔΗ 337 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

Νέα έξαρση του ιού Εμπολα

ΓΕΝΕΥΗ. Η νέα έξαρση του ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική μετράει ήδη 337 νεκρούς στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν 47 νέα κρούσματα και 14 ακόμη θάνατοι στις τρεις χώρες. Τα τοπικά συστήματα υγείας αδυνατούν να ανακόψουν την ορμή της επιδημίας που ξέσπασε τον Φεβρουάριο, παρά τη βοήθεια που λαμβάνουν από ξένους ειδικούς. Η Γουινέα είναι η χώρα με τους περισσότερους (264) νεκρούς από τον ιό, ενώ τα θύματα αυξάνονται και στις δύο γειτονικές χώρες.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ομιλία του Λι Κετσιάνγκ στο Σίτι

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε ομιλία του στο Σίτι, το χρηματιστηριακό κέντρο του Λονδίνου, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ έκανε εκτενή αναφορά στην εξωτερική πολιτική και τις εδαφικές διαμάχες της χώρας του με το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Κίνα αγαπά εκ φύσεως την ειρήνη, αλλά θα λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά όσων τη θέτουν σε κίνδυνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή μας». Ο κ. Λι βρέθηκε στο Λονδίνο με στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις Κίνας-Βρετανίας, οι οποίες είχαν υποστεί πλήγμα το 2012, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνάντηση με τον ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Οχι» της βουλγαρικής Βουλής

ΣΟΦΙΑ. Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος για αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Η πρόταση προέβλεπε την αλλαγή του συστήματος από αναλογικό σε πλειοψηφικό, υποχρεωτική ψήφο και εισαγωγή του συστήματος της ηλεκτρονικής ψήφου. Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ είχε προτείνει το δημοψήφισμα από τον Ιανουάριο, ενώ μετά συστάθηκε επιτροπή πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της πρότασης. Ωστόσο, αν και ο αριθμός των υπογραφών ήταν αρκετός για να διεξαχθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο, το δημοψήφισμα δεν θα διενεργηθεί, καθώς η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

ΣΥΝ 17 ΥΠΟΠΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ

Συνελήφθη ο αρχιμαφιόζος Σπίνα

ΡΩΜΗ. Ο αρχιμαφιόζος Γκουίντο Σπίνα συνελήφθη χθες στη συνοικία Τζεν του Παλέρμο στη Σικελία. Η αστυνομία του Παλέρμο προχώρησε στη σύλληψη 17 ακόμη υπόπτων για συμμετοχή στη συμμορία του Σπίνα. Ο περιβόητος μαφιόζος, έπειτα από πολλαπλές καταδίκες, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό τον οποίον είχε εξασφαλίσει με την πρόφαση προβλήματος υγείας. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως εκ της κατοικίας του ο Σπίνα επέβλεπε και διαχειριζόταν τη διακίνηση κοκαΐνης στις γύρω γειτονιές. Οι 17 συλληφθέντες για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα κατηγορούνται για εκβιασμό εις βάρος εμπόρων και κατοίκων της –χτισμένης από την Κόζα Νόστρα– συνοικίας Τζεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή