Και η Ιαπωνία κατά της παιδικής πορνογραφίας

Και η Ιαπωνία κατά της παιδικής πορνογραφίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Το ιαπωνικό Κοινοβούλιο απαγόρευσε την κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, εξαιρώντας τα κινούμενα σχέδια και τα γραφικά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ως τώρα η νομοθεσία απαγόρευε την παραγωγή και διανομή αλλά όχι την κατοχή τέτοιου υλικού.

Η Ιαπωνία είναι η μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα που δεν είχε ποινικοποιήσει την κατοχή παιδικής πορνογραφίας. Ο νέος νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης ώς ενός έτους και πρόστιμα ώς ένα εκατομμύριο γιεν (9.800 δολάρια) για την κατοχή πορνογραφικών φωτογραφιών ή βίντεο παιδιών. Οσοι κατέχουν τέτοιο υλικό έχουν περίοδο χάριτος ενός έτους προκειμένου να το καταστρέψουν.

Στο ιαπωνικό Διαδίκτυο είναι εύκολος ο εντοπισμός φωτογραφιών παιδιών, ακόμη και νηπίων σε σεξουαλικές πόζες. Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών επικρότησαν τη νομοθεσία, αλλά στηλίτευσαν το γεγονός ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν παιδιά δεν απαγορεύονται στα μάνγκα (τα ιαπωνικά βιβλία κόμικς), στα κινούμενα σχέδια και στα βιντεοπαιχνίδια. Την εξαίρεση ζήτησαν ενώσεις εκδοτών και δικηγόρων υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου.

Μέσα από την εκστρατεία Cool Japan, η ιαπωνική κυβέρνηση δίνει έμφαση στην εξαγωγή πολιτιστικών προϊόντων όπως τα μάνγκα, τα κινούμενα σχέδια και τα βιντεοπαιχνίδια, κλάδοι που αποφέρουν ετήσια έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε την Τετάρτη από την Ανω Βουλή, απαιτεί από τους παρόχους Ιντερνετ να συνεργάζονται με την αστυνομία για την παρεμπόδιση και την έρευνα της διανομής παιδικής πορνογραφίας, η οποία ορίζεται ως φωτογραφίες ή βίντεο που εκθέτουν ή εστιάζουν στα γεννητικά όργανα παιδιών.

Η ιαπωνική αστυνομία είπε ότι η εκτεταμένη χρήση smartphones έχει συμβάλει στη διανομή εικόνων παιδικής πορνογραφίας. Το 2013 η ιαπωνική αστυνομία κατέγραψε 1.644 κρούσματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα humantrafficing.org, η Ιαπωνία είναι κόμβος παραγωγής και διανομής παιδικής πορνογραφίας.

Παράλληλα η ιαπωνική Βουλή ξεκίνησε τη συζήτηση νόμου που θα επιτρέπει την οικοδόμηση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με καζίνο στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή