Στρατηγός Πετρέους: Να μην μετατραπούν οι ΗΠΑ σε αεροπορική δύναμη των σιιτών

Στρατηγός Πετρέους: Να μην μετατραπούν οι ΗΠΑ σε αεροπορική δύναμη των σιιτών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να μετατραπούν "σε αεροπορική δύναμη των σιιτικών πολιτοφυλακών".

Ο αμερικανός στρατηγός προχώρησε στις δηλώσεις αυτές αφού η σιιτικής πλειοψηφίας κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε επισήμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα κατά των σουνιτών τζιχαντιστών που από τις 9 Ιουνίου έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του βορείου Ιράκ και προελαύνουν προς τη Βαγδάτη.

"Εάν πρέπει να υποστηρίξουμε το Ιράκ, αυτή η στήριξη πρέπει να δοθεί σε μία κυβέρνηση, μία κυβέρνηση όλου του λαού, η οποία εκπροσωπεί όλες τις συνιστώσες του Ιράκ", δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Λονδίνο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να είναι μία αεροπορική δύναμη για λογαριασμό των σιιτικών πολιτοφυλακών ή για έναν σιίτη στον πόλεμό του κατά των σουνιτών Αράβων", είπε.

"Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν το Ιράκ, αυτό πρέπει να έχει τη μορφή βοήθειας προς μία κυβέρνηση κατά του εξτρεμισμού, παρά προς μία πλευρά αυτού που μπορεί να συνιστά έναν θρησκευτικό πόλεμο", είπε ο Ντέιβιντ Πετρέους.

Χθες, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ επέκρινε τον θρησκευτικό προσανατολισμό που διέπει την ιρακινή ηγεσία, που ευνόησε την προώθηση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ.

"Δεν χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να ξεχάσει κανείς σε ποιο σημείο η κυβέρνηση του Ιράκ παραμέλησε τον λαό. Αυτό βρίσκεται στη ρίζα του σημερινού προβλήματος", είπε.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επανειλημμένως την ιρακινή ηγεσία για τους κινδύνους που αναφύονται από μία πολιτική που αποκλείει ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες. Αλλά οι απόψεις τους αγνοήθηκαν παντελώς στη Βαγδάτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε χθες με την ηγεσία του Κονγκρέσου, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για το Ιράκ χωρίς να αποκλείει καμία εναλλακτική λύση, πλην της αποστολής χερσαίων δυνάμεων.

"Κανένα ενδεχόμενο δεν έχει αποκλεισθεί", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε συνέντευξή του στο NBC, απορρίπτοντας την υπόθεση, η οποία προβλήθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ο Λευκός Οίκος απέρριψε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή