Ρ. Πλέβνελιεφ: «Τα χρήματα των πολιτών είναι ασφαλή»

Ρ. Πλέβνελιεφ: «Τα χρήματα των πολιτών είναι ασφαλή»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 O πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ διαβεβαίωσε τους πολίτες σήμερα ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς και απόλυτα εγγυημένες από το κράτος, σε ένα μήνυμα που στήριξε η κεντρική τράπεζα και τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα μετά τον τραπεζικό πανικό που προκλήθηκε.

«Τα χρήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν επενδυθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας είναι ασφαλή και εγγυημένα. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το κανονικό καθεστώς» δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου έπειτα από τέσσερις ώρες και πλέον συνομιλιών με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τον υπουργό οικονομίας και τους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Η Βουλγαρία ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για να εντοπίσει εκείνους που πιστεύεται ότι επίτηδες προκάλεσαν τον τραπεζικό πανικό στέλνοντας μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στα κινητά τηλέφωνα πελατών, με τα οποία προκάλεσαν φόβους για την ασφάλεια των καταθέσεών τους.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι ο τραπεζικός πανικός που προκλήθηκε και η τάση μαζικής ανάληψης τραπεζικών καταθέσεων από τις τράπεζες Corporate Commercial Bank (Corpbank) και First Investment Bank αποτελούν μέρος μιας εσκεμμένης και συστηματικής απόπειρας αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας.

Νωρίτερα σήμερα η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 6 άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή στην υπόθεση. Ένας εξ αυτών αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

«Διαθέτουμε επαρκείς πόρους και μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης. Στηρίζουμε κάθε τράπεζα που πέφτει θύμα επίθεσης» υπογράμμισε ο Πλεβνελίεφ.

«Το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι σταθερό, καλά οργανωμένο και κεφαλαιοποιημένο… Δεν υπάρχει τραπεζική κρίση. Πρόκειται για μια κρίση εμπιστοσύνης και μια εγκληματική επίθεση. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και να ασκήσουμε ποινικές διώξεις εναντίον των υπευθύνων..»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή