Σκάνδαλο διαφθοράς με Κινέζο στρατηγό

Σκάνδαλο διαφθοράς με Κινέζο στρατηγό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματικούς των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να οδηγηθεί στο στρατοδικείο, κατηγορούμενος για δωροληψία, ενώ ήδη διεγράφη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

Ο στρατηγός Ξου Καϊχού, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής της Κίνας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κρατείται τους τελευταίους μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με αναλυτές, η υπόθεση είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό σκάνδαλο που έπληξε την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» αναφέρει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προήδρευσε της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου με θέμα τη στρατιωτική πειθαρχία και ενέκρινε την απόφαση διαγραφής του στρατηγού Ξου και την παραπομπή του στο στρατοδικείο. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η παραπομπή του στρατηγού αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό κυβερνητικό πλήγμα κατά της διαφθοράς.

Ο στρατηγός Ξου Καϊκού εντάχθηκε στις τάξεις του κινεζικού στρατού για πρώτη φορά το 1963 και έγινε μέλος του κόμματος το 1971. Η σταδιοδρομία του ήταν πάντα ανοδική. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στην Τζιλίν και τη γειτονική επαρχία Λιαονίνγκ, τη γενέτειρά του. Από τη δεκαετία του 1990 ανέλαβε πρωτεύοντες ρόλους στο πολιτικό τμήμα του στρατεύματος.

Χθες, εξάλλου, διαγράφηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα και δύο άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κατηγορούμενοι για διαφορά. Πρόκειται για τον Τζιανγκ Ζιεμίν, πρώην επικεφαλής του ρυθμιστικού φορέα δημόσιας περιουσίας, και τον Ουάνγκ Ουονγκτσάν, αναπληρωτή επικεφαλής του κρατικού ενεργειακού κολοσσού China National Petroleum Company.

Ερευνα για Ζου Γιονγκάνγκ

Οι αποπομπές από το Κομμουνιστικό Κόμμα τις τελευταίες ημέρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλά ακούγονται για την τύχη του μέλους της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, του Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Δεκάδες χιλιάδες αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί από τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άρχισε την εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς το 2012. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει η επιβίωση του κόμματος από τη διαφθορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή