Αντιπολιτευτικά πυρά κατά Κάμερον

Αντιπολιτευτικά πυρά κατά Κάμερον

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ύστερα από την ταπεινωτική ήττα του στη μάχη που έδωσε αναφορικά με την επιλογή νέου προέδρου της Κομισιόν, εξέλιξη η οποία φαίνεται να ενισχύει τις πιθανότητες εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.E.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση ύστερα από το φιάσκο του Κάμερον στις Βρυξέλλες, το 47% των Βρετανών επιθυμεί πλέον την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. έναντι 39% που επιθυμεί την παραμονή. Πρόκειται για θεαματική αντιστροφή των διαθέσεων της κοινής γνώμης, καθώς προηγούμενες δημοσκοπήσεις, στη διάρκεια του Ιουνίου, εμφάνιζαν τους υποστηρικτές της παραμονής να πλειοψηφούν των οπαδών του «Brexit», δηλαδή της βρετανικής εξόδου από την Ενωση.

Εχοντας ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Κομισιόν, ο Κάμερον προκάλεσε ψηφοφορία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου ηττήθηκε με ψήφους 26-2. Μόνο ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν συμπαρατάχθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του.

Πάντως, ο Κάμερον τηλεφώνησε, το βράδυ της Κυριακής, στον Γιουνκέρ για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στα μέσα Ιουλίου από το Eυρωκοινοβούλιο. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, «ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τη δέσμευση του κ. Γιουνκέρ για την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας με τη Βρετανία, ενώ ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένος στην εξεύρεση λύσεων αναφορικά με τις πολιτικές ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου». Η κυβέρνηση Κάμερον έχει ζητήσει την αναθεώρηση της σχέσης Βρετανίας – Ε.Ε., με την επιστροφή ορισμένων εξουσιών στο Λονδίνο, προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ενωση, το 2017.

Με άρθρο του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας The Daily Telegraph, ο Κάμερον εξέφρασε την ελπίδα ότι, παρά το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες, θα υπάρξει τελικά μια δίκαιη συμφωνία, που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Αν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία, που θα λέει ότι δεν βαδίζουμε όλοι, έστω με διαφορετικές ταχύτητες, στον ίδιο τελικό προορισμό –όπως ορισμένοι φαντάζονται μέχρι σήμερα– τότε μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεργασίας» έγραψε ο Συντηρητικός ηγέτης, για να προσθέσει: «Δεν αντιτίθεμαι σε περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Νομίζω ότι αυτό είναι αναπόδραστο. Γνωρίζω όμως ότι ο βρετανικός λαός δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο». Τέλος, ο Κάμερον προσπάθησε να μετριάσει τη διάχυτη εντύπωση περί «μοιραίου πλήγματος» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, γράφοντας: «Δεν αρνούμαι ότι (το αποτέλεσμα της συνόδου) έκανε το έργο μας δυσκολότερο. Αλλά δεν είναι στη φύση της χώρας μας να εγκαταλείπει τον αγώνα». Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το ενδεχόμενο του Brexit. «Ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτιστικά, η Μεγάλη Βρετανία είναι ολότελα απαραίτητη για την Ευρώπη» δήλωσε σε συνέντευξή του στους χθεσινούς Financial Times.

Παρά το γεγονός ότι και τα τρία μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη βρετανική Βουλή μοιράζονται την αντίθεσή τους στο πρόσωπο του Γιουνκέρ, ο Κάμερον έγινε στόχος έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση.

«Μπορεί το κόμμα σας να θεωρεί ότι εκπροσωπεί την παράδοση της “λαμπράς απομόνωσης”, στην πραγματικότητα όμως μας οδηγείτε στην έσχατη ταπείνωση» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ για να προσθέσει: «Αφού δεν κατάφερε (ο Κάμερον) να μαζέψει 4 χώρες για να μπλοκάρει την επιλογή Γιουνκέρ, πώς στην ευχή θα πείσει 27 χώρες να υποστηρίξουν μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη; Η όλη διαπραγματευτική στρατηγική του έναντι της Ε.Ε. βρίσκεται στα Τάρταρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή