Χάθηκε διάσημο παγκάκι στο Αμστερνταμ

Χάθηκε διάσημο παγκάκι στο Αμστερνταμ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Πυκνό μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση παγκακιού από το κανάλι Λάιτσεγκραχτ στο κέντρο του Αμστερνταμ. Το πράσινο αυτό παγκάκι δεν είναι, όμως, κάποιο τυχαίο δημοτικό αντικείμενο κοινής χρήσης, καθώς σε αυτό κάθισαν για να μιλήσουν και να φιληθούν οι πρωταγωνιστές του δημοφιλούς μυθιστορήματος και ταινίας «Το λάθος αστέρι».

Την απουσία του παγκακιού, που είναι πανομοιότυπο με χιλιάδες άλλα του Αμστερνταμ, διαπίστωσαν περίοικοι πριν από λίγες ημέρες, παρότι το παγκάκι έλειπε από τη θέση του τουλάχιστον για έναν μήνα.

Ο δήμος της πόλης δεν μπορεί να αποφανθεί εάν η αφαίρεση του παγκακιού αποτελεί έργο ασυνείδητων φαρσέρ, κάποιου ανώνυμου λάτρη του ρομαντικού μυθιστορήματος ή ακόμη και γειτόνων που είχαν κουραστεί από την αδιάκοπη παρουσία τουριστών στο παγκάκι. Τέλος, άλλοι γείτονες εκφράζουν την υποψία ότι μπορεί να το αφαίρεσαν οι ίδιες οι υπηρεσίες του δήμου για να το επιδιορθώσουν, καθώς το χρώμα του είχε φθαρεί από την πολλή χρήση.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι νιώθω αμήχανα, γιατί συνήθως ο δήμος μας διακρίνεται για την καλή του οργάνωση. Γνωρίζουμε -συνήθως- τη θέση κάθε παγκακιού. Αυτήν τη φορά, όμως, ομολογώ ότι βρισκόμαστε στο σκοτάδι», λέει με εμφανή συστολή ο εκπρόσωπος του Δήμου του Αμστερνταμ, Στέφαν φαν ντερ Χοκ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Φαν ντερ Χοκ δεσμεύθηκε χθες ότι θα έχει αντικατασταθεί με νέο έως το τέλος του μήνα, εφόσον βέβαια ο δήμος διαθέτει κατάλληλο παγκάκι στις αποθήκες του. Το νέο παγκάκι πρέπει να πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές που ορίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη διατήρηση της αισθητικής αρτιότητας της ιστορικής πόλης. Ο κ. Φαν ντερ Χοκ εκτιμά ότι το παγκάκι βρίσκεται στα χέρια λάτρη του «Λάθος Αστεριού», ενώ δηλώνει: «Ψάξτε στο eBay. Είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα προσπαθήσει να το πουλήσει».

Στα μέρη των γυρισμάτων

Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επισκέπτες στα γραφεία τους, ορισμένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί τυπώνουν ειδικούς χάρτες, με τους οποίους οι λάτρεις του «Λάθος Αστεριού» μπορούν να περιηγηθούν στα σημεία των γυρισμάτων, όπως στο Μουσείο της Αννα Φρανκ.

Η τεράστια εμπορική επιτυχία του φαινομενικά ξεπερασμένου μυθιστορήματος και της εμπνευσμένης από αυτό κινηματογραφικής ταινίας προκάλεσε έκπληξη, ενώ απέδειξε τη διαχρονική αξία του ρομαντικού αφηγηματικού προτύπου, με τους καταραμένους ήρωές του, τους ατελέσφορους έρωτες και τη διαρκή παρουσία της απειλής του θανάτου. Η εμπορική επιτυχία αυτή έδειξε ότι το νεανικό κοινό, παρότι ζει στη σύγχρονη εποχή και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις τεχνολογικές της δυνατότητες, παραμένει εξίσου ευσυγκίνητο όσο και το αναγνωστικό κοινό του 19ου αιώνα, που πρώτο είχε αγαπήσει το μεγάλο ρομαντικό μυθιστόρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή