Μετά τη Γαλλία, Αυστρία, Δανία κατά μπούργκας

Μετά τη Γαλλία, Αυστρία, Δανία κατά μπούργκας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Την απαγόρευση της μπούργκας και του νικάμπ, των ολόσωμων ενδυμάτων που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες, απαίτησε το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας. Το ακροδεξιό κόμμα πρόκειται να καταθέσει την πρότασή του την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή την προχθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δεν έκανε δεκτή την προσφυγή Γαλλίδας μουσουλμάνας που επιθυμούσε να φορά νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με την αρμόδια Γυναικείων Θεμάτων του κόμματος Κάρμεν Καρτελκρούμπερ, σε ευρείς συντηρητικούς κύκλους της ισλαμικής κοινότητας της Αυστρίας κυριαρχεί η άποψη ότι «οι γυναίκες είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας», ενώ προσέθεσε ότι η μπούργκα και το νικάμπ είναι ορισμένα εκ των εργαλείων καταπίεσης των γυναικών. Παράλληλα, η Καρτελκρούμπερ τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός του Ισλάμ που να προβλέπει ένδυμα καθολικής κάλυψης.

Ωστόσο, στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο της Γαλλίας, κάτι που σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις το Δικαστήριο του Στρασβούργου ίσως να κρίνει διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «η διαφύλαξη των προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της κοινής συμβίωσης είναι ένας θεμιτός στόχος των γαλλικών Αρχών, οι οποίες διαθέτουν ευρύ περιθώριο αξιολόγησης», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 στη Γαλλία και απαγορεύει το νικάμπ και την μπούργκα σε όλους τους δημόσιους χώρους δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Και ακροδεξιοί στη Δανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα ετυμηγορία ενθάρρυνε και το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στη Δανία. «Ο δρόμος άνοιξε για την απαγόρευση», σχολίασε ο Μάρτιν Χέρικσεν, στέλεχος του κόμματος, στην εφημερίδα «Πολιτίκεν». «Μία απαγόρευση θα έστελνε το μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε παράλληλες κοινωνίες ούτε τον απομονωτισμό. Βλέπουμε την μπούργκα ως απόρριψη της δανέζικης κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή