Βόλφγκανγκ Τσέλερ: «Καταστροφική» η κατάσταση στο ελληνικό σύστημα υγείας

Βόλφγκανγκ Τσέλερ: «Καταστροφική» η κατάσταση στο ελληνικό σύστημα υγείας

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ελληνικό σύστημα υγείας, ο εντεταλμένος του γερμανικού υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Τσέλερ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει βαθμός, η κατάσταση είναι καταστροφική» απαντά σε ερώτηση της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, σχετικώς με τη βαθμολογία που θα έδινε στο ελληνικό σύστημα υγείας. Νωρίτερα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Μπούντεσταγκ για τις επαφές του στην Ελλάδα, είχε κάνει λόγο για «σκανδαλώδη και τρομακτική» κατάσταση. Ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμάκου και Ιατρικών Προϊόντων Βάλτερ Σβερτφέγκερ και τον εμπειρογνώμονα για ασφαλιστικά θέματα Ρολφ-Ντίτερ Μούλερ είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, την Ομάδα Δράσης, την διοίκηση του ΠΕΔΥ, Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και γιατρούς σε ελληνικά νοσοκομεία.

«Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πόσο κακή είναι η κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικοί» επισημαίνει ο κ. Τσέλερ, διευκρινίζοντας: «Πρέπει να πω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επίγνωση τού τι πρέπει να γίνει. Πρόβλημα υπάρχει στην υλοποίηση, στον συντονισμό με τα μεσαία κλιμάκια, στην εφαρμογή των νόμων και των μεταρρυθμίσεων. Νομίζω ότι η γραφειοκρατία των υπουργείων θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Ο κ. Τσέλερ αναφέρει ως βασικό πρόβλημα την φαρμακευτική δαπάνη και προτείνει ως λύση τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων. «Όταν εμείς στη γερμανική αγορά χρησιμοποιούμε σε ποσοστό 80% γενόσημα και στην Ελλάδα μόλις το 10%, και με τα γενόσημα αυτά κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ελλάδα. Δεν είναι σε βάρος της ποιότητας. Πρόκειται για την ίδια δραστική ουσία, αλλά από άλλη εταιρεία. Και εάν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ασφάλεια για παρασκευάσματα που μας έρχονται από άλλες ηπείρους, μπορούμε να προμηθευτούμε γενόσημα από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι εγγυημένα. Συστήνω να μην παραγγέλλονται γενόσημα από το διαδίκτυο, γιατί όλα μπορούν να συμβούν, αλλά από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι τόσο ασφαλή όσο και τα πρωτότυπα. Εξάλλου, υπάρχουν και Έλληνες παρασκευαστές γενοσήμων, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο» δήλωσε. Όταν δε, του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι στον χώρο του φαρμάκου υπάρχουν δυνάμεις που αντιστέκονται σθεναρά στα γενόσημα, χρησιμοποιώντας ως πάτημα την αρνητική εικόνα τους στην κοινή γνώμη, πρότεινε εκστρατείες ενημέρωσης για την ασφάλεια των γενοσήμων και, εάν δεν επιτύχουν, να καλύπτεται η διαφορά του κόστους από τον ιδιώτη, όπως γίνεται στη Γερμανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσέλερ στον μεγάλο αριθμό των ανασφάλιστων ανέργων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από τον Αύγουστο θα ασφαλίζονται πλέον δωρεάν. «Πρόκειται για μια πρόοδο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλιστούν οι οργανωτικές προϋποθέσεις για να γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας. Χρειάζεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 340 εκατομμύρια που θα καταβληθεί από το υπουργείο» δηλώνει στην DW, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κάνει λόγο για την ανάγκη αυτή να ανταποκρίνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προτείνει μάλιστα να εφαρμοστεί το γερμανικό σύστημα «της κατ’ αποκοπήν κοστολόγησης μιας εγχείρησης ή μιας θεραπείας με ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να ξέρει το νοσοκομείο τι έχει λαμβάνειν από τον ασφαλιστικό οργανισμό», αν και αναγνωρίζει ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη. «Χρειάζεται διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά το υπουργείο Υγείας βλέπει πολύ θετικά την πρόταση», προσθέτει.

Η DW αναφέρει ότι «ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης που θα παρακολουθεί στο εξής την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό σύστημα υγείας δίνει πολλή σημασία στον παράγοντα χρόνο» και σημειώνει ότι ο κ. Τσέλερ διαφωνεί με το σφιχτό πλαίσιο χρόνου που έχει θέσει η τρόικα. «Εκεί που εγώ βλέπω να υπάρχουν προβλήματα είναι το αυστηρό χρονικό σχέδιο, που δεν ήταν δυνατόν ρεαλιστικά να υλοποιηθεί. Γι αυτό ήταν καλό που επιδιώξαμε τον ανοιχτό διάλογο μαζί τους. Στον τομέα υγείας χρειάζεται να ληφθούν μέτρα άμεσης υλοποίησης, όπως για παράδειγμα για τους ανασφάλιστους και τη φαρμακευτική δαπάνη, γιατί πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων χρειάζεται χρόνος, γιατί στο τέλος το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι λειτουργικό, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται ανάλογα με τις ικανότητές τους και οι άνθρωποι να έχουν ένα λειτουργικό νοσοκομείο που να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες να προσφεύγουν», εξηγεί ο κ. Τσέλερ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εμφανίζεται πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται για «όνειρο θερινής νυκτός».

Επίσης, η DW αναφέρει ότι ο κ. Τσέλερ ετοιμάζει μοντέλα προτάσεων για την εξασφάλιση και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, όπου τα προβλήματα είναι οξύτερα. «Σε έξι μήνες το αργότερο θα είναι και πάλι στην Ελλάδα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή