Αλλαγές στρατιωτικών στην Ουκρανία

Αλλαγές στρατιωτικών στην Ουκρανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Σε ριζική ανανέωση του στρατιωτικού επιτελείου της Ουκρανίας προχώρησε χθες ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν στα ανατολικά της χώρας. Το Κοινοβούλιο του Κιέβου ενέκρινε χθες τον διορισμό του υποστρατήγου Βαλέρι Χελετέι ως υπουργού Αμυνας και του αντιστρατήγου Βίκτορ Μούζενκο ως επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αμυνας. Ο 46χρονος Χελετέι, που υπήρξε σωματοφύλακας και αστυνομικός, δεσμεύθηκε να μεταρρυθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις και να τις καταστήσει αξιόμαχες.

Υστερα από μήνες αποτυχιών στην κατάπνιξη της εξέγερσης των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας, ο πρόεδρος Ποροσένκο επιδιώκει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του στρατού, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τις διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Στο Βερολίνο την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά τις επαφές που είχαν με τους ομολόγους τους από Γαλλία και Γερμανία, συμφώνησαν για την πραγματοποίηση συνόδου «ομάδας επαφής», που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των ρωσόφωνων αυτονομιστών, με στόχο την υπογραφή μόνιμης εκεχειρίας.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απηύθυναν έκκληση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής σύσκεψης, στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ώστε αυτός να ασκήσει πίεση στους αυτονομιστές.

Στην πόλη Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη της Ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχεται από αυτονομιστές, τρεις τροχονόμοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, από άγνωστους ένστολους άνδρες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, όταν ρωσόφωνοι αυτονομιστές πλησίασαν σε φυλάκιο του Λουγκάνσκ και άνοιξαν πυρ. Τα κρούσματα αυτά ανταλλαγής πυρών δείχνουν ότι η κατάπαυση του πυρός, την οποία κήρυξε ο Ποροσένκο στις 20 Ιουνίου, κατέστη νεκρό γράμμα. Τη Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να επεκτείνει χρονικά την κατάπαυση του πυρός, εκτιμώντας ότι το μόνο που πέτυχε με αυτή ήταν να επιτρέψει στους αυτονομιστές να ανασυνταχθούν.

Οι κινήσεις της Λεττονίας

Στο μεταξύ, φόβοι περιφερειακής αποσταθεροποίησης οδήγησαν χθες το Κοινοβούλιο της Λεττονίας να ψηφίσει υπέρ της ενίσχυσης του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας αυτής της Βαλτικής, σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Η όψιμη ρωσική επεκτατικότητα, όπως αυτή εκφράσθηκε με τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας, έδωσε την αφορμή στη Λεττονία για ενίσχυση της άμυνάς της.

«Δεδομένης της περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης, η ασφάλεια έχει καταστεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία υποχρεώνουν όλα τα κράτη της Ευρώπης σε αναθεώρηση της αμυντικής τους στάσης», είπε στο Κοινοβούλιο της Ρίγας η πρωθυπουργός της Λεττονίας, Λαϊμντότα Στραούμα. Η Λεττονία εκτιμά ότι η προσάρτηση της Κριμαίας αποτελεί πρότυπο του νέου ρωσικού ιμπεριαλισμού, που μπορεί να στραφεί και στη μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής, με ποσοστό ρωσόφωνου πληθυσμού που φθάνει το 35% του συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή