«Το Ιράκ θα χρειαστεί βοήθεια», σύμφωνα με το Πεντάγωνο

«Το Ιράκ θα χρειαστεί βοήθεια», σύμφωνα με το Πεντάγωνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πιθανόν δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχασαν από τους ισλαμιστές αντάρτες χωρίς βοήθεια, δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ δήλωσε ότι οι αμερικανοί σύμβουλοι που βρίσκονται στο Ιράκ αναφέρουν ότι ο στρατός της χώρας είναι «ικανός να υπερασπιστεί τη Βαγδάτη», όμως πρόσθεσε ότι θα είναι πρόκληση «να περάσουν στην επίθεση, κυρίως πρόκληση όσον αφορά το επιμελητειακό σκέλος».

«Αν με ρωτάτε αν οι Ιρακινοί κάποια στιγμή θα φτάσουν στο σημείο να επιστρέψουν στην επίθεση, να ανακαταλάβουν το μέρος του Ιράκ που έχουν χάσει, πιστεύω πως (. . .) πιθανόν όχι μόνοι τους», σημείωσε ο στρατηγός.

Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ιρακινός στρατός δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα. «Δεν λέω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει ληφθεί», διευκρίνισε ο Ντέμσεϊ.

Μια ιρακινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών μαχητών θα πάρει χρόνο και θα πρέπει να συνοδεύεται από ξεκάθαρα σημάδια από την πλευρά της κυβέρνησης του Ιράκ, στην οποία πλειοψηφούν οι σιίτες, ότι είναι έτοιμη να απλώσει το χέρι στις κοινότητες των σουνιτών και των κούρδων, υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε πρώτη φάση πρέπει «να υπάρχει ένας αξιόπιστος ιρακινός εταίρος που είναι έτοιμος να προσφέρει στη χώρα του ένα σχέδιο στο οποίο όλοι οι Ιρακινοί θα επιθυμούν να συμμετέχουν», εκτίμησε ο Ντέμσεϊ.

«Αν η απάντηση σε αυτό είναι “όχι”, τότε το μέλλον είναι μάλλον ζοφερό», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, που αποχώρησαν από το Ιράκ το 2011 έπειτα από οκτώμισι χρόνια πολέμου, έχουν στείλει 300 στρατιωτικούς συμβούλους για να υποστηρίξουν τον ιρακινό στρατό, ενώ έχουν αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες στη Βαγδάτη για να ενισχύσουν την ασφάλεια της πρεσβείας τους και του αεροδρομίου της πόλης.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε μια επίθεση στις 9 Ιουνίου στο Ιράκ και πλέον ελέγχει μεγάλο μέρος στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ στις 29 Ιουνίου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός χαλιφάτου στις περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή