Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ν. Κορέα

Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ν. Κορέα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, Νότιας Κορέας, ήρθε να υπογραμμίσει η χθεσινή συνάντηση κορυφής στη Σεούλ – η πέμπτη από την άνοδο των ηγετών τους στην εξουσία, τον περασμένο χρόνο.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνάντησή τους, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν Χε και ο Κινέζος ομόλογός της Σι Τζινπίνγκ τάχθηκαν υπέρ των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και εναντίον νέων πυρηνικών δοκιμών στη χερσόνησο. Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές από το 2006, την τελευταία το 2013.

Η επιλογή του Σι να συναντηθεί με την Παρκ στη Σεούλ, προτού επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ και τον ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν, έσπασε ένα ταμπού στην κινεζική εξωτερική πολιτική. Μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Σεούλ το 1992, ένας άγραφος κανόνας ήθελε τον εκάστοτε ηγέτη της Κίνας να επισκέπτεται πρώτα το συμμαχικό της κράτος, προτού συναντηθεί με τους ηγέτες των νοτίων γειτόνων του. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στην Πιονγιάνγκ, ένδειξη του οποίου υπήρξαν οι τρεις διαδοχικές στρατιωτικές ασκήσεις, με εκτοξεύσεις πυραύλων, την τελευταία εβδομάδα. Σι και Παρκ συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συνθήκης ελεύθερου εμπορίου. Πολιτικοί αναλυτές στη Σεούλ σχολίαζαν ότι με την επίσκεψή του ο Σι βάζει σφήνα στις σχέσεις μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, εκμεταλλευόμενος τις ανησυχίες της Σεούλ για την εθνικιστική πολιτική του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή