ΚΟΣΜΟΣ

BBC: H Βρετανία σχεδίαζε την εκπαίδευση 100.000 Σύρων ανταρτών

BBC: H Βρετανία σχεδίαζε την εκπαίδευση 100.000 Σύρων ανταρτών

Σύμφωνα με το BBC, η μυστική πρόταση που κατατέθηκε πριν από δύο χρόνια ήταν ιδέα του τότε πλέον υψηλόβαθμου αξιωματικού του βρετανικού στρατού στρατηγού σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και αμερικανοί αξιωματούχοι, την έκριναν υπερβολικά επικίνδυνη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

Οι αντικαθεστωτικοί θα εκπαιδεύονταν σε βάσεις στην Τουρκία και την Ιορδανία, σύμφωνα με το σχέδιο.

Πηγές του Γουάιτχολ ανέφεραν ότι την ιδέα εξέτασε ο πρωθυπουργός Κάμερον και ο γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ και στη συνέχεια την έστειλαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επίσης παρουσιάστηκε σε ανώτατους αξιωματικούς στην Ουάσινγκτον, περιλαμβανομένου του στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, του πιο υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματικού των ΗΠΑ.

Καθώς η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μη στείλει βρετανικά στρατεύματα στη Συρία, το σχέδιο περιελάμβανε την αξιολόγηση και στη συνέχεια εκπαίδευση σημαντικού αριθμού σύρων αντικαθεστωτικών.

Ο Κάμερον ενημερώθηκε ότι στο σχέδιο θα συμμετείχε μια διεθνής συμμαχία και ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε ένα χρόνο, αλλά σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε να σχηματιστεί μια εναλλακτική εξόριστη συριακή κυβέρνηση.

Όταν θα ήταν έτοιμη η δύναμη αυτή, θα προήλαυνε στη Δαμασκό επικουρούμενη από μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση και τους συμμάχους του Κόλπου.

Το σχέδιο περιελάμβανε μία επιχείρηση «σοκ και δέους», παρεμφερή δηλαδή με εκείνη που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003, αλλά με επικεφαλής τους ίδιους τους Σύρους.

Παρότι το σχέδιο «μπήκε στο συρτάρι» όταν προτάθηκε, στη συνέχεια ο Κάμερον πείστηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης όταν προέκυψαν στοιχεία για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Ωστόσο, τον περασμένο Αύγουστο το βρετανικό κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση για άμεση επέμβαση στη χώρα.