Ο Γερμανός πράκτορας, κατάσκοπος των ΗΠΑ

Ο Γερμανός πράκτορας, κατάσκοπος των ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύλληψη 31χρονου Γερμανού, εργαζόμενου στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών BND, για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ αποκάλυψε ο γερμανικός Τύπος.

Σε χθεσινή της λακωνική ανακοίνωση, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης, που χειρίζεται την υπόθεση, επιβεβαίωσε την πληροφορία, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 31χρονος, ή για τους εντολείς του. Η υπόθεση απειλεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων Βερολίνου – Ουάσιγκτον, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν από τις αποκαλύψεις του Αμερικανού φυγά, πρώην πράκτορα της αμερικανικής NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, για μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου, ο 31χρονος διπλός πράκτορας ήλθε οικειοθελώς σε επαφή με την αμερικανική πρεσβεία πριν από δύο χρόνια –πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου παρακολουθήσεων της NSA– αποστέλλοντας απλό μήνυμα email… Στο χρονικό διάστημα 2012 – 2014, ο 31χρονος φέρεται να αφαίρεσε 218 εμπιστευτικά έγγραφα από τα γραφεία της BND, αποθηκεύοντάς τα σε φορητή συσκευή μνήμης USB. Τα έγγραφα αφορούσαν στο έργο διακομματικής επιτροπής του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, που ερευνά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν και ειδικά την υπόθεση υποκλοπής των συνδιαλέξεων της καγκελαρίου Μέρκελ, μέσω του κινητού της τηλεφώνου. Οι εργασίες της επιτροπής διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι εκθέσεις της είναι εμπιστευτικές.

Σε τουλάχιστον μία μυστική συνάντηση στην Αυστρία, ο συλληφθείς πούλησε απόρρητα έγγραφα σε Αμερικανούς πράκτορες, έναντι 25.000 ευρώ, ενώ σε κατ’ οίκον έρευνα, η αστυνομία εντόπισε διαβαθμισμένα έγγραφα, προερχόμενα από την BND, όπως αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Bild.

Ο συλληφθείς θεωρήθηκε αρχικά ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, αποκάλυψε το κρατικό γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NDR, ενώ μετά τη σύλληψή του την Τετάρτη και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ομολόγησε ότι παρέδωσε απόρρητα έγγραφα σε Αμερικανούς.

Ερωτηθείς για την υπόθεση, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα κάθε καταγγελία κατασκοπείας, αρνούμενος να αποκαλύψει εάν η κ. Μέρκελ συζήτησε το θέμα με τον Μπαράκ Ομπάμα, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ της Πέμπτης.

Η διερευνητική κοινοβουλευτική επιτροπή, στόχος του διπλού πράκτορα, συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή. Η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» και μέλος της επιτροπής, Μαρτίνα Ρένερ, δήλωσε ότι η υπόθεση αποκαλύπτει ότι όσοι ασχολούνται λεπτομερώς με τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν και με τις υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν και οι ίδιοι στόχοι παρακολούθησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή