Ο ουκρανικός στρατός πολιορκεί το Ντονέτσκ

Ο ουκρανικός στρατός πολιορκεί το Ντονέτσκ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται από χθες το Ντονέτσκ, η βιομηχανική μητρόπολη της ανατολικής Ουκρανίας και πρωτεύουσα της «Λαϊκής Δημοκρατίας» που ανακήρυξαν, πριν από τρεις μήνες, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές. Είχε προηγηθεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αιφνιδιαστική ανακατάληψη των μικρότερων πόλεων Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ από τον ουκρανικό στρατό – εξέλιξη που ενδέχεται να αποδειχθεί σημείο καμπής της εμφύλιας σύρραξης.

Από τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κήρυξε το τέλος της εκεχειρίας και έδωσε το σύνθημα για την επανάληψη των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων, την εβδομάδα που πέρασε, η πρόοδος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν αργή και αμφιλεγόμενη. Αίφνης, το πρωί του Σαββάτου οι ρωσόφιλοι αντάρτες εγκατέλειψαν ξαφνικά τα δύο πολιορκούμενα οχυρά τους και αναδιπλώθηκαν, μαζί με τα τεθωρακισμένα οχήματα που διαθέτουν, στο Ντονέτσκ, πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, όπου οχυρώθηκαν για την αποφασιστική μάχη.

Προτού δοθεί το σύνθημα της αναδίπλωσης, ο στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών στο Σλαβιάνσκ, Ιγκόρ Στρελκόφ, είχε δηλώσει ότι η σφοδρότητα των βομβαρδισμών από τον κυβερνητικό στρατό καθιστούσε αναγκαία μια «τακτική υποχώρηση» επί ποινή πραγματικού εκμηδενισμού τους. Ο γεννημένος στη Μόσχα Στρελκόφ δεν παράλειψε να εκφράσει την πικρία του για τη στάση του Πούτιν, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση της προδοσίας. «Η Ρωσία δεν επιθυμεί να βοηθήσει τους αντάρτες να ενωθούν με τον λαό τους. Είναι πολύ σκληρό να το παραδεχτούμε, αλλά εδώ και τρεις μήνες δεν είχαμε καμία βοήθεια», δήλωσε ο Στρελκόφ, ο οποίος κάλεσε το Κρεμλίνο να βοηθήσει στην επίτευξη εκεχειρίας ή ακόμη και στην αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» – μια έμμεση έκκληση για στρατιωτική επέμβαση.

Παρέμβαση στη δραματικά κλιμακούμενη κρίση έκανε χθες και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, ο διάσημος ολιγάρχης Ρινάτ Αχμέτοφ, η βιομηχανική αυτοκρατορία του οποίου έχει έδρα το Ντονέτσκ. Σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση, ο Αχμέτοφ κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να μη βομβαρδίσει την πόλη του ή την ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή υποδομών και τον θάνατο φιλήσυχων πολιτών».

Η στάση του Κρεμλίνου

Εντύπωση προκαλεί η ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, μέχρι στιγμής, αντίδραση της Μόσχας στα δρώμενα της ανατολικής Ουκρανίας, με τους αναλυτές να διερωτώνται αν πρόκειται για στρατηγική υποχώρηση του Πούτιν ή για παραπλανητική τακτική ενόψει επικείμενης επέμβασης. Χθες, το ρωσικό ΥΠΕΞ αρκέστηκε να καλέσει την Ε.Ε. να δώσει «αποτελεσματική απάντηση» και να καταγγείλει την «εγκληματική πολιτική των αρχών του Κιέβου». Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διέξοδος από την κρίση και τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκεχειρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή