Η Γερμανία πιέζει για απαντήσεις από τις ΗΠΑ

Η Γερμανία πιέζει για απαντήσεις από τις ΗΠΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσες εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον απαίτησαν την Κυριακή Γερμανοί αξιωματούχοι -αλλά και σχολιαστές στον Τύπο της χώρας- προειδοποιώντας με περαιτέρω όξυνση τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την Παρασκευή, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε τη σύλληψη 31χρονου υπαλλήλου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, ο 31χρονος ήλθε οικειοθελώς σε επαφή με αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας πριν από δύο χρόνια, προσφέροντας απόρρητα στοιχεία έναντι του γλίσχρου ποσού των 25.000 ευρώ, και επίσης φέρεται να υπέκλεπτε στοιχεία τους τελευταίους έξι μήνες που αφορούν το έργο της ειδικής διακομματικής επιτροπής της ομοσπονδιακής βουλής, με αντικείμενο τη διερεύνηση των καταγγελιών για καθολική ηλεκτρονική παρακολούθηση από την αμερικανική NSA. Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις την Κυριακή, όμως, ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι τα εμπιστευτικά πορίσματα και μνημόνια της επιτροπής δεν έχουν υποκλαπεί.

Παρά την καθησυχαστική αυτή δήλωση, η οργή του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας ήταν χθες απτή. Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ είπε στη γερμανική τηλεόραση ότι, αν η ευστάθεια των αποκαλύψεων επιβεβαιωθεί, «τότε θα πρέπει να πούμε: Αρκετά!».

Την ίδια στιγμή, εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον ζήτησαν ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild, ο κ. Ντε Μεζιέρ κάλεσε σε επέκταση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της Γερμανίας επί αμερικανικού εδάφους ως αντίποινα των αποκαλύψεων.

Τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο Τζον Εμερσον κάλεσε για διαβουλεύσεις την Παρασκευή, ανήμερα της αμερικανικής εθνικής επετείου, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Σε άρθρο-καταπέλτη, ο εγνωσμένος οπαδός των καλών γερμανο-αμερικανικών σχέσεων Στέφαν Κορνέλιους έγραψε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι «ανόητες ή αναίσχυντες», για να συνεχίσει: «Αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενήργησαν όπως καταγγέλλεται, οι σχέσεις με το Βερολίνο θα διέλθουν περίοδο όξυνσης. Η επιβεβαίωση των καταγγελιών σημαίνει ότι ο Ομπάμα δεν ελέγχει τις μυστικές του υπηρεσίες ή ότι επέλεξε το ψεύδος στην προσπάθειά του να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες. Η Ουάσιγκτον οφείλει τώρα να αποκαλύψει δημόσια για λογαριασμό ποιανού -και για ποιον λόγο- η συμμαχική γερμανική υπηρεσία έπεσε θύμα διείσδυσης. Οποιος και να ευθύνεται -σε Βερολίνο ή Ουάσιγκτον- πρέπει να φύγει».

Αρνηση σε μορατόριουμ

Τον τελευταίο χρόνο, οι συνήθως αρμονικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου διέρχονται οξεία κρίση, εξαιτίας των αποκαλύψεων του Αμερικανού πρώην πράκτορα της NSA και σημερινού φυγάδα στη Ρωσία Εντουαρντ Σνόουντεν για υποκλοπή ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων εκατομμυρίων Γερμανών, ανάμεσά τους και του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να εξασφαλίσει την υπογραφή «μορατόριουμ κατά της κατασκοπείας» με την Ουάσιγκτον, για να εισπράξει την άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή