Η Ε.Ε. θέλει να βοηθήσει την Ιταλία

Η Ε.Ε. θέλει να βοηθήσει την Ιταλία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συνέρρεαν στο Μιλάνο για να βοηθήσουν την Ιταλία να αντιμετωπίσει την εισροή χιλιάδων μεταναστών που καταφθάνουν στις ακτές της χώρας, η Κομισιόν κατήγγειλε ότι η άρνηση των χωρών-μελών της Ενωσης να επιδείξουν ευελιξία στο ζήτημα των αιτήσεων ασύλου και να μοιραστούν το βάρος επιτείνει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση. Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων εξέφραζε ανησυχίες για την είσοδο τρομοκρατών στην Ευρώπη, καθώς πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις μεταναστευτικές ροές για να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να εξαγάγουν την ακραία δράση τους.

«Υπάρχει ο κίνδυνος, μαζί με τη μαζική άτυπη μετανάστευση, να διεισδύσουν στην Ευρώπη τρομοκράτες», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa ο Λουίτζι Μπινέλι Μαντέλι.

«Πρέπει να ανοίξουμε νομικές διόδους για να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ε.Ε., αλλιώς θα καταφύγουν σε παράνομα μεταναστευτικά δίκτυα», ανέφερε από την πλευρά της η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «Προς το παρόν, οι πρόσφυγες έχουν πολύ περιορισμένα μέσα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ε.Ε.: μέσω επανεγκατάστασης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», συμπλήρωσε. Η Μάλμστρομ πρότεινε την έκδοση ανθρωπιστικών αδειών εισόδου ή τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου σε προξενεία στα προσφυγικά στρατόπεδα και κατά μήκος των ταξιδιών τους, όπως από τη Συρία προς τη Λιβύη ή την Αίγυπτο. «Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις δεν έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό», παραδέχθηκε. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Τόμπιας Μπίλστρομ ζήτησε αμέσως να του εξηγήσει κάποιος «τι σημαίνει ανθρωπιστική βίζα». «Εχουμε προγράμματα επανεγκατάστασης. Ολες οι χώρες-μέλη θα πρέπει να συμμετάσχουν, όπως κάνουν η Σουηδία και η Γερμανία. Ομως μόνο 13 χώρες μέλη διαθέτουν τέτοιου είδους προγράμματα, ενώ 15 δεν έχουν τίποτα», επισήμανε, απηχώντας τους ανταγωνισμούς και τις διαφωνίες των 28 στο ζήτημα.

Τα προγράμματα επανεγκατάστασης δημιουργήθηκαν από την υπηρεσία του ΟΗΕ ((UNHCR) για τους πρόσφυγες, προκειμένου να μπορέσουν τα κράτη-μέλη -σε εθελοντική βάση- να συμφωνήσουν να υποδεχθούν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, που, κατά τη γνώμη της UNHCR, δεν μπορούν πλέον να ζήσουν σε καταυλισμούς.

Φιλοξενούν 3.000.000

«Οι χώρες που συνορεύουν με τη Συρία φιλοξενούν αυτήν τη στιγμή τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και λιγότερο από 100.000 εξ αυτών έχουν εγκατασταθεί στις 28 χώρες της Ε.Ε. Δεν είναι πολλοί», αναγνώρισε η επίτροπος. Ενώ χιλιάδες καταφτάνουν στις ιταλικές ακτές κάθε χρόνο, ελάχιστοι παραμένουν στη χώρα. Η μαζική είσοδος μεταναστών που προσπαθούν να διαφύγουν από εμπόλεμες ζώνες και αποπλέουν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία ή από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έχουν πυροδοτήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Μία πρόσθετη ανησυχία είναι ότι τρομοκράτες συνάπτουν σχέσεις με τους διακινητές, γεγονός που επιβεβαίωσε στην προαναφερθείσα συνέντευξή του και ο Μπινέλι Μαντέλι. Οι προειδοποιήσεις του συνέπεσαν με την αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε αεροδρόμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας εν μέσω φόβων ότι μουσουλμανικές ομάδες κατασκευάζουν νέα εκρηκτικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή