Ε.Ε.: Σχέδιο δράσης για τον εντοπισμό τον νεαρών Ευρωπαίων τζιχαντιστών

Ε.Ε.: Σχέδιο δράσης για τον εντοπισμό τον νεαρών Ευρωπαίων τζιχαντιστών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υιοθετήθηκε στο Μιλάνο ένα σχέδιο δράσης για να εντοπίζονται οι νεαροί Ευρωπαίοι που φεύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία ώστε να εμποδιστούν να εξαπολύσουν επιθέσεις στις πατρίδες τους, ανακοίνωσε σήμερα ο ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ.

Μια σειρά μέτρων εγκρίθηκε στη διάρκεια μιας συνάντησης εργασίας χθες Δευτέρα μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών εννέα χωρών —του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας— που ήταν αφιερωμένη στο θέμα.

«Τα μέτρα είναι απόρρητα», υπογράμμισε ο ντε Κερσόβ και θα υποβληθούν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επίσημη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών τον Οκτώβριο.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ ενισχύουν την αναγκαιότητα να δράσουμε άμεσα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η ανακήρυξη ενός χαλιφάτου από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχουν ενδέχεται να αποτελέσει πόλο έλξης για κάποιους ευρωπαίους νεαρούς μουσουλμάνους, εκτίμησε ο συντονιστής.

Στόχος των μέτρων είναι να εντοπίζονται πιο αποτελεσματικά οι υποψήφιοι που είναι έτοιμοι να στρατολογηθούν για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, να ενημερώνονται σχετικά οι άλλες χώρες της ΕΕ, να γίνεται δύσκολη η αναχώρησή τους, να παρακολουθούνται μόλις επιστρέφουν και ενδεχομένως να συλλαμβάνονται.

Παρόλα αυτά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σέβονται την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και των πολιτικών ελευθεριών, «διαφορετικά θα απειληθεί η δημοκρατία», προειδοποίησε ο ντε Κερσόβ.

Περισσότεροι από 2.000 Ευρωπαίοι έχουν πάει να πολεμήσουν στη Συρία ή επιθυμούν να το κάνουν. Κάποιοι έχουν επιστρέψει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι επιθυμούν να εξαπολύσουν επιθέσεις, όμως κάποιοι θα το κάνουν», κατέληξε ο ντε Κερσόβ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή