Φάμπιους: Διαφορά προσέγγισης Ρωσίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Φάμπιους: Διαφορά προσέγγισης Ρωσίας για τα πυρηνικά του Ιράν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά σε «διαφορές στην προσέγγιση» μεταξύ των Ρώσων και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην Ομάδα 5+1 η οποία διαπραγματεύεται στη Βιέννη με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Αν και μέχρι τώρα οι 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) είχαν μια πολύ ομοιογενή στάση, τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι στις διαπραγματεύσεις έκαναν λόγο για έναν αριθμό διαφωνιών στην προσέγγιση μεταξύ μιας μερίδας των 5+1 και των ρώσων εταίρων μας», δήλωσε ο Φαμπιούς στην Επιτροπή Εξωτερικών Θεμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Φαμπιούς δεν διευκρίνισε ποια είναι η φύση και η αιτία των «διαφορών» αυτών στην Ομάδα 5+1, που πάντα είχε στόχο να διατηρεί ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Τεχεράνη.

«Ελπίζουμε να διατηρηθεί η ενότητα της Ομάδας 5+1», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη προσπαθούν να καταλήξουν πριν τις 20 Ιουλίου σε μια οριστική συμφωνία για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Φαμπιούς επεσήμανε παρόλα αυτά «την αντίθεση» μεταξύ των αισιόδοξων δηλώσεων «από την πλευρά κάποιων ιρανών αξιωματούχων» και «των ρώσων», την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

«Όταν βλέπω τα πεπραγμένα που μου δίνονται (από τον γάλλο διαπραγματευτή στη Βιέννη) υπάρχει μια συμφωνία που έχει αρχίσει να τίθεται σε διαπραγμάτευση όμως σχεδόν το σύνολο του κειμένου είναι σε άγκιστρα», επεσήμανε.

«Κανένα από τα κύρια θέματα δεν έχει επιλυθεί», εξήγησε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στο θέμα εμπλουτισμού ουρανίου, τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης, τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, τις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό και τον διεθνή έλεγχο για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είπε ότι η χώρα του θα έχει ανάγκη, μακροπρόθεσμα, από 190.000 συσκευές φυγοκέντρισης, ο γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι «αν λέμε ότι είναι 19.000 συσκευές φυγοκέντρισης ή τίποτα, η συζήτηση δεν θα πάει μακριά».

«Η διαπραγμάτευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου. Είμαστε υπέρμαχοι μια συμφωνίας όμως αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι σοβαρή», σημείωσε ο Φαμπιούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή