ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί του Έμπολα στη δυτική Αφρική

Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί του Έμπολα στη δυτική Αφρική

Πενήντα νέα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα και 25 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα από την 3η Ιουλίου, καθώς ο θανατηφόρος ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται πλήττοντας ιδίως οικογένειες, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του, τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός από τα υπουργεία Υγείας των τριών χωρών δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών από τον Έμπολα αυξήθηκε σε 518, επί ενός συνόλου 844 κρουσμάτων, από τον Φεβρουάριο οπότε ξέσπασε η επιδημία.

Ο ΠΟΥ, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γουινέας, ανέφερε ότι από την 3η Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, ωστόσο δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, και κρίνοντας την κατάσταση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής ως μια «μικτή εικόνα».

Στη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί τα 34 από τα νέα κρούσματα, με 14 θανάτους, ενώ στη Λιβερία τα νέα περιστατικά ανέρχονται στα 16 με 9 θανάτους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Οι αριθμός αυτός δείχνει ότι συνεχίζεται η ενεργή μετάδοση του ιού» σε κοινότητες στις χώρες αυτές.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Φαντέλα Σάιμπ, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ότι «δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού, η κατ’ οίκον φροντίδα συγγενών και ο ενταφιασμός των νεκρών» χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

«Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση σε διάφορες περιοχές-κλειδιά στις τρεις αυτές χώρες, δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο», είπε η ίδια.

Την περασμένη εβδομάδα οι χώρες της Δυτικής Αφρικής και διεθνείς οργανισμοί υγείας υιοθέτησαν μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του Έμπολα. Σε αυτή περιλαμβάνονται η καλύτερη παρακολούθηση για τον εντοπισμό του ιού και η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.